2020. 11. 04. - 10:55

Egyes munkakörök növelik a demencia kockázatát?

Egyes munkakörök növelik a demencia kockázatát?

Miközben ismert, hogy a fizikai aktivitás segít megelőzni a demenciát és a betegséget, ám az lehetséges, hogy nem mindegy, milyen formában végezzük azt.

Meglepő felfedezést tettek a kutatók. Noha ismert, hogy a demencia és egyéb betegségek megelőzésében segít a fizikai aktivitás, lehetséges, hogy nem mindegy, milyen fajtáját végezzük.
 
Egy új tanulmány felfedezte: a kemény fizikai munka nemcsak nem csökkenti a demencia esélyét, de még növeli is a kialakulás kockázatát.
 
A kutatók szerint azoknál az embereknél, akik ilyen munkát végeznek, 55 százalékkal magasabb a rizikója, hogy demenciásak lesznek, mint akik ülő munkával keresik a kenyerüket.
 
A fizikai aktivitás fontos - de csak az edzés jellegű előzi meg a betegséget
A fizikai aktivitás fontos - de csak az edzés jellegű előzi meg a betegséget
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) demencia és a betegségek megelőzésére vonatkozó útmutatója összességében fontos tényezőként tartja a fizikai aktivitást.
 
„Tanulmányunk azonban azt sugallja, hogy ez csupán a fizikai aktivitás jó formájára igaz, a kemény fizikai munka nem tartozik ide” mondta Kirsten Nabe-Nielsen kutató, a koppenhágai egyetem népegészségügyi tanszékének docense. Olvasd el: A megfelelő alvás csökkenti a demencia kockázatát?
 
A szakember kiemelte, az életmódot illető utasításoknak is meg kellene különböztetniük a szabadidőben végzett mozgást és a kemény fizikai munkát, amelyet pénzkereseti jelleggel végeznek emberek, mivel okkal feltételezhető, hogy a fizikai aktivitás e két formájának ellentétes a hatása.
 
A koppenhágai egyetem egy, nemrégiben készített tanulmánya rámutatott arra, hogy az egészséges életmód megfelezi a demencia kialakulásának valószínűségét.
 
A Koppenhágai Egyetem és a Munkakörnyezet Nemzeti Kutatóközpontjának kutatói egy, férfiakkal készített tanulmány adatait használták, melynek keretein belül 4721 dán férfi számolt be az 1970-es években arról, milyen típusú munkát végez.
 
A válaszadók egészségügyi adatait a kutatók nyomon követték az elmúlt években. Olvasd el: A nem egészséges középkorúak demenciára készülhetnek
 
„Számos munkahely már tesz lépéseket személyzete egészségének javítása érdekében. A probléma az, hogy ezeket a kezdeményezéseket a lakosság legképzettebb és leglelkesebb része veszi igénybe - mondta el Andreas Holtermann, a tanulmány társszerzője. – Azok, akik alacsonyan képzettek, gyakran túlsúllyal és fájdalmakkal küzdenek és rossz fizikai fittséggel, akkor is, ha többet mozognak napközben, ám nagyobb mértékben használják a testüket fizikai eszközként.”
 
„Ezen férfiak számára nem elegendő, hogy például elkerüljék a nehéz emeléseket, amennyiben a szakmában szeretnének maradni 70 éves korukig. Az alacsony képzettségűeknek, akik fizikai munkát végeznek, megelőző lépéseket kellene tenniük, hogy a test kapacitását növeljék, például erősítő edzésekkel” – mondta Holtermann.
 
A tanulmányt a Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports folyóirat közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.