2021. 04. 12. - 11:30

A vérnyomás otthon is csökkenthető – ezekkel az élelmiszerekkel

A vérnyomás otthon is csökkenthető – ezekkel az élelmiszerekkel

A világ felnőtt lakosságának nagyjából egyharmada szenved magas vérnyomás miatt. Érdemes tudni, hogy az orvosi utasítások betartása mellett mit ajánlott fogyasztani ellene.

Amikor felmerül egy-egy egészségügyi probléma, sokan szeretnék tudni: van-e esetleg természetes módszer is annak csökkentésére, enyhítésére.
 
A magas vérnyomás kezelésére ma már számos gyógykészítmény áll rendelkezésre, ugyanakkor megfelelő étrenddel is van lehetőség annak mérséklésére.
 
A magas vérnyomással nem árt vigyázni, hiszen első számú – de módosítható - kockázati tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, illetve a korai halálozás tekintetében.
 
Tanulmányok már korábban rámutattak, hogy a zöld vagy a fekete tea fogyasztása képes csökkenteni a vérnyomást, amennyiben nem sok, de állandó mennyiséget fogyasztunk belőle. Kutatók szerint a katechinek - a teában bőségesen megtalálható fenolos vegyületek - egy része okozza a vérnyomáscsökkentő tulajdonságokat. Olvasd el: Hogyan segít a zöld és a fekete tea magas vérnyomás ellen?
 
Számos gyümölccsel is enyhíthető a magas vérnyomás - így gránátalmával is
Számos gyümölccsel is enyhíthető a magas vérnyomás - így gránátalmával is
 
Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem nemrégiben végzett tanulmánya arra világított rá, hogy a zöld és a fekete teában lévő, katechin típusú flavonoid vegyület (epikatechin-gallát és epigallokatechin-3-gallát) segít ellazítani az ereket, mivel aktivál egy bizonyos típusú ioncsatorna-proteint az érfalban: a KCNQ5-öt. Ez teszi lehetővé a káliumionok diffundálódását a sejtekből, a sejtek ingerlékenységének csökkentése érdekében – áll a Cellular Physiology and Biochemistry folyóiratban közölt tanulmányban.
 
Akár melegen, akár hidegen fogyasztjuk a teát, aktiválni tudjuk jótékony, vérnyomáscsökkentő tulajdonságait. Olvasd el: A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat
 
Vannak azonban még gyümölcsök is, amelyek hasznosak lehetnek a vérnyomás mérsékelésében.
 
1.Grépfrút: a citrusfélék, így a narancs, a lime, a citrom és a grépfrút számos, a szívre nézve előnyös vegyületet tartalmaznak. Tanulmányok szerint a grépfrút képes  szisztolés és a diasztolés vérnyomás (DBP) csökkentésére is. Kiváló C-vitamin, pektinrost és antioxidáns forrás. Sok polifenol található a héjában, melyek gátolhatják az α-glükozidázt és segítenek a magas vérnyomás kezelésében. A narancslével összehasonlítva a grépfrútlé nagyobb csökkenést eredményezhet az átlagos artériás nyomás terén - mondták a kutatók.
 
2.Gránátalmalé: a gránátalma leve antioxidáns - magas vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedést gátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Kutatások szerint a gránátalmalé fogyasztása cukorbetegeknél is megakadályozhatja a magas vérnyomás kialakulását, azzal, hogy gátolja az angiotenzin konvertáló enzimet (ACE). A gránátalma levének és magolajának is jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van. Egyes szakértők szerint napi 50-200 ml gránátalmalé fogyasztása mérsékelheti a magas vérnyomásban szenvedő betegek problémáját.
 
3.Banán: a magas vérnyomásában a kálium is rendkívül fontos szerepet játszik – márpedig a banánban nagyon sok van belőle. A kálium segít enyhíteni az érfalak feszültségét, a nátrium hatásának csökkentésével. Felnőtteknek 4700 milligramm (mg) kálium fogyasztása ajánlott naponta. Egy közepes méretű banánnal nagyjából 422 mg kálium jut a szervezetünkbe.
 
4.Fokhagyma: a fokhagyma is jól ismert vérnyomáscsökkentő hatásáról. A benne levő allicin kénvegyület felelős elsősorban a vérnyomást csökkentő tulajdonságokért. Egyes tanulmányok szerint a fokhagyma-kiegészítők ugyanolyan hatékonyan működhetnek, mint a hagyományos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.