2021. 03. 17. - 10:35

Napi egy csésze zöld vagy fekete tea segíthet a magas vérnyomás ellen

Napi egy csésze zöld vagy fekete tea segíthet a magas vérnyomás ellen

Ha szívesen kezdjük napunkat teával, jó hír, hogy nemcsak jól esik, de segít a magas vérnyomás kontrollálásában is.

A tea reggel, este, de a nap folyamán bármikor jól esik. A teakedvelők esküsznek rá, hogy ez a meleg ital testi-lelki lendületet ad nekik. A teának azonban számos egészségügyi előnye van, melyeket érdemes szem előtt tartani.
 
Most a kaliforniai Irvine Egyetem tanulmánya - melyet a Cellular Physiology and Biochemistry szaklap közölt - világított rá, hogy bizonyos, a zöld és a fekete teában megtalálható összetevők képesek ellazítani a vérereket, a vér ioncsatorna fehérjéinek aktiválásával.
 
A kutatók szerint e felfedezés segít megmagyarázni a tea jelentős vérnyomáscsökkentő tulajdonságait, s hozzájárulhat új, vérnyomáscsökkentő készítmények fejlesztéséhez is. Olvasd el: Gyömbérteát is ihatunk immunerősítőnek
 
A zöld és a fekete tea is segíthet a vérnyomás csökkentésében
A zöld és a fekete tea is segíthet a vérnyomás csökkentésében
 
A kutatók szerint a zöld és a fekete teában található, katekin típusú flavonoid vegyület (epikatechin-gallát és epigallokatechin-3-gallát) mindegyik aktiválhatja a KCNQ5 nevű specifikus ioncsatorna-fehérjét. Ez lehetővé teszi a káliumionok diffundálódását a sejtekből, s csökkenti a sejtek ingerlékenységét.
 
Mivel a KCNQ5 az ereket bélelő simaizomban megtalálható, adott, hogy a teakatekinek általi aktiválódása ellazíthatja az ereket.
 
A tanulmány során a kutatók számítógépes modellezéssel és mutagenezis-vizsgálatokkal jutottak arra a következtetésre, hogy egyes, specifikus katekinek kötődnek a KCNQ5 részét képező, feszültségérzékelő lábhoz, s ez lehetővé teszi a csatorna kinyitását, reagálva a sejt gerjesztésére. A kötés miatt a csatorna sokkal könnyebben és hamarabb megnyílhat a sejtgerjesztési folyamat során. Olvasd el: A zöld tea a kilókra és a memóriára is hat
 
A KCNQ5 azonosítása a tea katekinek vérnyomással összefüggő tulajdonságainak új célpontjaként megkönnyítheti a gyógykészítmények optimalizálását, a jobb hatékonyság érdekében.
 
Bármely koffeintartalmú tea – a zöld, az oolong és fekete - segíthet a magas vérnyomás szabályozásában.
 
Nem előnyös azonban, ha tejjel keverjük őket. Hozzáadása ugyanis megakadályozza a tea jótékony KCNQ5-aktiváló hatásait.
 
Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen kerülni kell a tea tejjel fogyasztását – a kutatók úgy vélik, az emberi gyomorban lévő környezet elválasztja a katekineket a tej fehérjéitől és más molekuláitól, amelyek egyébként gátolják a katekinek jótékony hatásait.
 
A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy az előnyök szempontjából mindegy, melegen vagy hidegen isszuk-e a teát.
 
Csupán azzal, hogy fogyasztjuk, aktiválhatjuk jótékony, magas vérnyomás-csökkentő tulajdonságait.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.