2021. 01. 18. - 10:35

Furcsa koronavírus tünet: piros foltok a nyelven

Furcsa koronavírus tünet: piros foltok a nyelven

Számos koronavírus-páciens szenved különös tünetektől, melyekről korábban az Egészségügyi Világszervezet sem tett említést.

Egyre több koronavírus-beteg van, akinél ún. Covid-nyelv és furcsa szájfekélyek alakulnak ki – hívta fel a figyelmet Tim Spector, a Londoni Királyi Kollégium genetikai epidemiológia professzora.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a száraz köhögés, a láz és a fáradtság a koronavírus leggyakoribb tünete. Más, ritkább tünetek is léteznek azonban, beleértve az ízlelés és a szaglás elveszítését, a fájdalmakat, fejfájást, torokfájást, orrdugulást, kipirosodó szemeket, hasmenést és bőrkiütést. Olvasd el: A tünetmentes emberek okozzák a koronavírusos esetek felét
 
Ugyanakkor, egyre több betegnél figyelhetők meg ezeknél is egyedülállóbb tünetek: ilyen a Covid-nyelv és a furcsa szájfekélyek.covid-nyelv_1
 
Tim Spector professzor Twitter-posztban hívta fel a figyelmet a problémára, hozzátéve, hogy nő azon páciensek száma, akiknél ilyet tapasztalnak.
 
Mivel a jelek szerint vannak a Covid-19-nek különös tünetei is, ha bármilyen furcsát észlelünk, jobb, ha otthon maradunk – jelentette ki a szakember.
 
Ezek a szájjal összefüggő panaszok ugyanis nincsenek rajta a WHO és az amerikai Betegségmegelőzési és Járvány Központ (CDC) listáján sem.
 
A Twitteren egy felhasználó hozzá is szólt Spector bejegyzéséhez, fotót mutatva a nyelvéről, melyen különös foltok láthatók – s gyakorlatilag megegyezik a járvány-szakértők által megosztott felvétellel.
 
A beteg háziorvosa ugyanakkor térképszerű nyelvként azonosította a jelenséget, amely a nyelv felszínén lévő, apró szőrszerű vetületek (papillák) elvesztéséből adódik. Akiknél ez az állapot van jelen, azoknak a nyelvén különböző alakú és méretű sima, vörös foltok láthatók.
 
Mi teheti fogékonnyá szánkat a koronavírusra?
 
A kutatók úgy vélik, hogy ha az ACE2 (angiotenzin-konvertáló enzim) receptor nagyobb mennyiségben van jelen a szájüregben, az a szájat a koronavírusra érzékeny területté teheti. Az ACE2 receptor a COVID-19 fertőzésben kulcselemnek számít, mivel megkönnyíti a vírus bejutását a cél gazdasejtekbe.
 
Egyes tanulmányok is alátámasztják Spector professzor állítását a Covid-19-hez kapcsolódó száj- és nyelvtünetekről.
 
Egy kutatás például, melyet a Nature szaklap közölt, három olyan Covid-19 betegről számolt be, akik szájüregi fekélyt vagy hólyagot észleltek.
 
A JAMA Dermatology 21 olyan, koronavírusos páciensről írt Spanyolországban, akik bőrkiütésekkel küzdöttek. Ezen betegek közül 6 személynél (29 százaléknál) szájüregi kiütés is kialakult.
 
A New York Times cikkében szintén szó esett szájproblémákról, így például fogak kieséséről, érzékeny ínyről, arról, hogy a fogak szürkéssé változtak, illetve repedések keletkeztek rajtuk a koronavírust túlélők körében.
 
Szakértők szerint a Covid-19 különböző módon érinti a különféle embereket. Míg a legtöbb fertőzött ember enyhe vagy közepesen súlyos betegséget tapasztal, egyeseknél súlyos tünetek jelentkezhetnek, például légszomj, étvágytalanság, zavartság, tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban – ők kórházi kezelésre szorulhatnak. Olvasd el: Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe
 
Mindenesetre, ha lázzal és/vagy köhögéssel járó légzési nehézség vagy légszomj, mellkasi fájdalom vagy nyomás, illetve beszéd- vagy mozgásvesztés tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.
 
 
Fotó: Twitter / Tim Spector
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.