2020. 11. 02. - 11:00

Aki otthon főz, egészségesebb?

Aki otthon főz, egészségesebb?

Aki otthon készíti el saját maga az ételeit, egészségesebben étkezik - mutatta ki egy kutatás. Kevesebb kalóriát fogyaszt ugyanis, mint az étteremben, kifőzdében evők.

Az otthon készült étel ízét, jellegzetességeit gyakran nem tudja legyőzni egy éttermi étel, ám manapság igen sokan étkeznek étteremben, kifőzdében, a munkahelyi menzán.
 
Most kiderült: azok az emberek, akik gyakran főznek otthon, egészségesebben étkeznek és kevesebb kalóriát fogyasztanak, összevetve őket azokkal, akik rendszeresen másutt esznek. Mindezt a Johns Hopkins Egyetem kutatói állapították meg. Olvasd el: Ha este eszünk, kevés tápanyagot fogyasztunk?
 
Egészségesebb és kevesebb kalóriával jár az otthoni étkezés
Egészségesebb és kevesebb kalóriával jár az otthoni étkezés
 
„Amikor az ember a legtöbb ételt otthon készíti, kevesebb kalóriát, cukrot és zsírt juttat a szervezetébe, mint akik sosem főznek vagy csak nagyon ritkán – még akkor is, ha éppen igyekeznek pár kilót lefogyni” – mondta el Julia A. Wolfson, a Johns Hopkins Élhető Jövőért Központ munkatársa, valamint a tanulmány vezető szerzője.
 
A tanulmány egy másik meghökkentő ténye, hogy azok, akik otthon főznek heti 6-7 alkalommal, akkor is kevesebb kalóriát fogyasztanak, ha alkalmanként étteremben étkeznek.
 
A kutatók több mint 9 ezer, 20 éves és ennél idősebb résztvevő adatait elemezték. Wolfson és csapata megállapította, hogy azon felnőttek 8 százaléka, akik hetente egyszer, vagy egyszer sem készítettek otthon vacsorát, naponta 2301 kalóriát, 84 gramm zsírt és 135 gramm cukrot fogyasztott. Olvasd el: Néha belefér az őrült pizzaevés?
 
Az alanyok 48 százaléka, akik heti 6-7 alkalommal főztek otthon, átlagosan 2164 kalóriát, 81 gramm zsírt és 119 gramm cukrot ettek naponta.
 
Az is kiderült, hogy az otthon főzők kevesebb fagyasztott ételt fogyasztottak és kevésbé választottak gyorséttermi ételeket, amikor olykor beültek egy étterembe.
 
Természetes, hogy otthon főzni lényegesen több munkával jár, mint ha étteremben fogyasztanánk az ételünket. Az egészséges ételkészítés azonban egyre jobban teret nyer a háztartásokban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.