2020. 08. 10. - 10:35

Néha belefér az őrült pizzaevés?

Néha belefér az őrült pizzaevés?

Éreztünk már bűntudatot amiatt, hogy alkalmanként elfogyasztottunk egy-egy nagy kalóriatartalmú, zsíros ételt? Ne aggódjunk: egy új tanulmány szerint az ilyesmi néha megengedhető. De csak néha.

Mindenkivel előfordul, hogy ha általában egészségesen étkezik is, olykor megkíván egy jó pizzát, fánkot vagy hamburgert, s őrült módjára, falánkan befalja az egészet. Talán még kettőt is!
 
Ne aggódjunk. Egy új tanulmány szerint alkalmanként az ilyesmi „belefér”, ugyanis ha egyébként egészségesek vagyunk, a szervezet képes megbirkózni ez efféle elhajlásokkal – amennyiben ezt nem rendszeresen csináljuk. Olvasd el: Fogyni szeretnénk? Vacsorázzunk korán!
 
Brit kutatók vizsgálták az étkezés hatásait: a résztvevők addig falatoztak, amíg nem voltak annyira telítettek, hogy már egy falatot sem bírtak megenni. Majd tesztelték a 14 egészséges fiatal férfi vérét annak meghatározására, volt-e valami változás a vércukorszint, a vérzsírok, az inzulin és egyéb hormonok terén.
 
Alkalmanként megehetünk egy nagy pizzát - ha egyébként egészségesen élünk
Alkalmanként megehetünk egy nagy pizzát - ha egyébként egészségesen élünk
 
A kutatócsoport felfedezte: még ha a férfiak dupla annyi pizzát ettek is, ami számukra még komfortos lett volna, vértesztjük nem mutatott negatív eredményeket. Olvasd el: Egészséges reggeli - mit egyen a gyermek?
 
„Úgy vélem, figyelemre méltó, hogy ezek szerint rendkívüli képességeink vannak a túlevésre, s a nagy kapacitás ellenére a szervezet jól teljesít a vércukrok és a vérzsír kontrollálása terén egy ilyen, túlzásba vitt étkezést követően” – mondta el James Betts, a Bath-i Egyetem Táplálkozási, Testmozgási és Anyagcsere központjának metabolikus fiziológia professzora.
 
Hozzátette: a test reakciója a vércukorszintet és a lipideket ellenőrzés alatt tartotta, még egy ilyen nagy volumenű étkezés után is – s mindenképp figyelemreméltó, hogy a résztvevők el is fogyaszthattak egy ekkora mennyiségű ételt.
 
Az alanyok egyébként akkor ették telítettre magukat, amikor egy nagyméretű pizzát fogyasztottak el; s akkor maximálisan telítettre, amikor két nagy pizzát ettek meg.
 
A tanulmányt a British Journal of Nutrition szaklap közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.