2024. 04. 22. - 09:45

Áttétes rákos sejtek eredetét deríti fel a mesterséges intelligencia

Áttétes rákos sejtek eredetét deríti fel a mesterséges intelligencia

Kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia-eszközt, amely képes a metasztázisos rákos sejtek eredetének nyomon követésére.

A technológia a rákos sejtek eredetének felderítésében is segíthet.
 
Számos, ottani intézménnyel kapcsolatban álló kínai rákkutatók csapata - néhány amerikai kollégával együttműködve – felfedezte, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásai segítségével nyomon követhető a test távoli részein lévő áttétes rákos sejtek eredete.
 
Nyomon követik a rákos sejtek eredetét
 
Tanulmányukban – melyet a Nature Medicine folyóiratban közöltek – kiképeztek egy mesterséges intelligencia-alkalmazást a testnedvmintákban talált rákos sejtek azonosítására, melyek segítségével nyomon követhető azok eredete.
 
Amikor rákos daganatok jelennek meg az emberi szervezetben, az nem mindig vezetnek olyan tünetekhez, amelyek a jelenlétükről árulkodnak – s ami miatt az ember orvoshoz fordulna. Olvasd el: Valós időben figyeli a rákot az MI
 
Áttétes rákos sejtek eredetét deríti fel a mesterséges intelligencia
Áttétes rákos sejtek eredetét deríti fel a mesterséges intelligencia
 
Sajnos azonban az ilyen rákok olykor még a felfedezésük előtt áttétet képeznek, ami sokkal nehezebbé teszi a kezelésüket, amikor megtalálják őket. Ezért az orvosok testfolyadék-mintákat gyűjtenek a betegektől, amelyeket vizsgálat céljából laboratóriumba küldenek.
 
A daganatok általában egyedi megjelenésűek, attól függően, hol alakulnak ki – a tüdőráksejtek mindegyike ugyanolyan általános megjelenésű, de sokkal másképp néz ki, mint például a mellráksejtek. Olvasd el: Személyre szabott rákkezelések mesterséges intelligenciával?
 
Nehéz megtalálni az áttétes rákos sejteket
 
A laboratóriumi technikusokat megtanítják, hogy felismerjék az áttétes rákos sejteket folyadékmintákban és azonosítsák, milyen típusúak – ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy megtalálják az eredeti daganat helyét és kezeljék azt.
 
Ugyanakkor, a laboratóriumi technikusok sajnos nem mindig képesek észrevenni az összes áttétes rákos sejtet a folyadékmintákban, vagy azonosítani őket, amikor rájuk lelnek.
 
Mesterséges intelligencia nyújt segítő kezet
 
Az új tanulmányban a kutatócsoport azt vizsgálta, jobb lehet-e az ilyen sejtek észlelésében és azonosításában a mesterséges intelligencia, mint a labortechnikusok.
 
A csapat egy mesterséges intelligenciát képezett ki 30 ezer, betegektől származó, áttétes rákos sejt képével, mely esetekben megtalálták a daganatot.
 
A kutatók ezután 27 ezer további képen tesztelték az MI-t és 83 százalékos pontosságúnak találták a daganattípus észlelésében és azonosításában.
 
A csapat ezután további teszteket futtatott le, hogy összehasonlítsa a mesterséges intelligencia pontosságát a humán labortechnikusokéval.
 
Kiderült, hogy az MI alkalmazás számos kategóriában jobb eredményeket adott.
 
A kutatócsoport azt is megállapította, hogy azok a betegek, akik bizonyos, rájuk szabott rákellenes kezelésben részesültek, nagyobb valószínűséggel élték túl a betegséget és hosszabb ideig is éltek - ami azt sugallja, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a metasztatikus sejtek felkutatására és nyomon követésére számos rák esetében javíthatna a betegek állapotán.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo