2020. 07. 02. - 12:56

Könnyebben veszik a gyerekek a koronavírust

Könnyebben veszik a gyerekek a koronavírust

Egy tanulmány szerint a koronavírussal kezelt gyermekpopuláció csaknem egyötöde nem mutat semmilyen tünetet.

Úgy tűnik, a koronavírus a gyermekeket kevésbé viseli meg. Sőt. Egy új tanulmány, melyet a Lancet szaklap közölt, rámutatott: azon gyerekek ötöde, akiket kezeltek igazolt koronavírus-fertőzés miatt, semmilyen tünetet nem tapasztalt. Olvasd el: Egészségeseknél is cukorbetegséget válthat ki a koronavírus
 
Sokan hiszik, hogy a kicsik érzékenyebbek a Covid-19-re, ám a jelek szerint ők azok, akik ellenállóbbak a vírussal szemben.
 
A tudósok megállapították, hogy a koronavírussal fertőzött gyermekek pozitív klinikai fejleményeket mutattak, szemben a felnőttekkel. Az amerikai Texasi Egyetem kutatói által végzett elemzés a koronavírus kitörésének első négy hónapjában publikált kutatásokat vizsgálta.
 
A gyermekeket kevésbé viseli meg a koronavírus az elemzések szerint
A gyermekeket kevésbé viseli meg a koronavírus az elemzések szerint
 
Adatokat gyűjtöttek több mint 7500 személytől, 26 országból. Az eredményeket a EClinicalMedicine tette közzé, mely a The Lancet része.
 
A szakemberek szerint egyértelmű, hogy a Covid-19-el kezelt gyermekpopuláció csaknem ötöde nem mutatott semmilyen tünetet. A gyerekek 21 százalékánál ugyanakkor foltok és szöveti károsodás volt megfigyelhető a tüdőről készült röntgenfelvételeken.
 
A felülvizsgálat során az is kiderült, hogy a gyermekek 6 százalékánál jelentkezett valamilyen társ-fertőzés, így például influenza.
 
Intenzív osztályon a csemeték alig 3 százalékát kellett kezelni. Összesen 7 halálesetet rögzítettek ilyen fiatal korban. A leggyakoribb tünet – hasonlóan a felnőttekhez – a láz és a köhögés volt. A koronavírus súlyos formája igen ritka gyermekek körében.
 
Áttekintésük során a tudósok azt is megállapították, hogy a Covid-19-ben szenvedő gyermeknél rendellenes volt a testben gyulladást jelző molekulák szintje, így a kreatinkináz, az interleukin-6 és a prokalcitonin molekuláké. Olvasd el: Poszttraumás stressz rendellenességet okozhat a koronavírus
 
Koronavírus-pozitív gyermekeknél – hacsak nem a betegség extrém formája volt jelen -, a limfocita immunsejtek 42 százaléka volt jelen a vérben, szemben a multiszisztémás szindrómában szenvedő gyermekek 11 százalékával.
 
A tudósok szerint 9 kis ​​betegnél fordult elő veseelégtelenség, 9-nél májkárosodás, 19 gyermeknél sokk, míg 42 esetben lélegeztetésre volt szükség.
 
A gyermekeknek az elemzés szerint általánosságban nagyobb esélyük van a jobb prognózisra – a kutatók azonban úgy vélik, több vizsgálat szükséges, hogy mindez valóban megerősíthessék.
 
Az újszülötteket illetően egy korai jelentés – melyet a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház készített – állítja, hogy csecsemőknél nem lehet nagyobb a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények kockázata.
 
A The Journal of Pediatrics-ban megjelent jelentés szerint a 90 naposnál fiatalabb csecsemők, akiknél kimutatták a vírust, általában jól vannak, kevés légzési tünettel vagy általában kevés tünettel rendelkeznek.
 
Az új koronavírussal fertőzött újszülötteknél gyakran a láz volt az elsődleges vagy az egyetlen tünet.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.