Egészség hírek

Az este a legnehezebb a diéta tekintetében

Az este a legnehezebb a diéta tekintetében

Ha étrendet váltunk vagy fogyókúrázni szeretnénk, az este a legnehezebb időszak – állapította meg egy kisméretű tanulmány. Ám így, hogy tisztában vagyunk vele, talán tudatosabbá válunk.

Tagadhatatlanul az este a legnehezebb időszak, amikor diétázni kezdünk. Ugyanakkor, ha ezt tudjuk, elkerülhetjük a túlevés kockázatát, mivel a nap folyamán korábban is ehetünk többet, s találhatunk alternatívát a stresszel való megküzdéshez – állapították meg kutatók egy kisméretű tanulmány elvégzése során.

Susan Carnell vezető kutató, a Johns Hopkins Egészségügyi Iskola pszichiátria- és viselkedéstudomány professzora elmondta: az esti órák, naplemente után bizonyulnak a leginkább próbatételnek a diéta szempontjából.

Az éhség hormon miatt a diétázók estéi a legrosszabbak

Az éhség hormon miatt a diétázók estéi a legrosszabbak

A tanulmány a ghrelin nevű hormonra fókuszál, amely az „éhség hormon”, valamint az YY peptidre, a hormonra, mely a telítettség érzéséért felelős.

A tanulmányban 32 túlsúlyos és elhízott ember vett részt, 18 és 50 éves kor között. Az alanyok fele sokat küzdött a túlevéssel, sőt, diagnosztizálták is őket ezzel a problémával: hajlamosak voltak nagyon túlzásokba esni.

Mindannyian 8 órát böjtöltek a vizsgálat során, majd pedig magukhoz vehettek 608 kalóriás ételt, délelőtt 9-kor vagy délután 4-kor. Az evés után 2 órával azzal „stresszelték” őket, hogy egy vödör hideg vízbe kellett tenniük a kezüket 2 percre.

30 perccel később mindenkinek kínáltak pizzát, chipset, kekszet és csokoládés cukorkát.

Az éhség- és a telítettség érzetért felelős hormon szintjét vértesztekkel vizsgálták.

Susan Carnell csapata úgy találta, hogy az éhséghormon szintje megemelkedett, a telítettség érzetért felelős viszont csökkent este – összevetve azt a reggeli eredményekkel.

Ráadásul, a stressz teszt a ghrelin hormon szintjét még magasabbra nyomta, de csak este.  

Vagyis, az esti időszak magas kockázatúnak számít a túlevés szempontjából, különösen, ha túl stresszesek vagyunk és eleve hajlamosak a sok evésre.

A befolyás tehát, amelyet a hormonok gyakorolnak az étvágyra, nagyobb mértékű a túl sokat evők körében.

A tanulmányt a Journal of Obesity közölte.

Kapcsolódó cikk:

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Ezért kell mozogniuk a gyerekeknek

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >