2018. 01. 24. - 10:10

Az este a legnehezebb a diéta tekintetében

Az este a legnehezebb a diéta tekintetében

Ha étrendet váltunk vagy fogyókúrázni szeretnénk, az este a legnehezebb időszak – állapította meg egy kisméretű tanulmány. Ám így, hogy tisztában vagyunk vele, talán tudatosabbá válunk.

Tagadhatatlanul az este a legnehezebb időszak, amikor diétázni kezdünk. Ugyanakkor, ha ezt tudjuk, elkerülhetjük a túlevés kockázatát, mivel a nap folyamán korábban is ehetünk többet, s találhatunk alternatívát a stresszel való megküzdéshez – állapították meg kutatók egy kisméretű tanulmány elvégzése során.

Susan Carnell vezető kutató, a Johns Hopkins Egészségügyi Iskola pszichiátria- és viselkedéstudomány professzora elmondta: az esti órák, naplemente után bizonyulnak a leginkább próbatételnek a diéta szempontjából.

Az éhség hormon miatt a diétázók estéi a legrosszabbak

Az éhség hormon miatt a diétázók estéi a legrosszabbak

A tanulmány a ghrelin nevű hormonra fókuszál, amely az „éhség hormon”, valamint az YY peptidre, a hormonra, mely a telítettség érzéséért felelős.

A tanulmányban 32 túlsúlyos és elhízott ember vett részt, 18 és 50 éves kor között. Az alanyok fele sokat küzdött a túlevéssel, sőt, diagnosztizálták is őket ezzel a problémával: hajlamosak voltak nagyon túlzásokba esni.

Mindannyian 8 órát böjtöltek a vizsgálat során, majd pedig magukhoz vehettek 608 kalóriás ételt, délelőtt 9-kor vagy délután 4-kor. Az evés után 2 órával azzal „stresszelték” őket, hogy egy vödör hideg vízbe kellett tenniük a kezüket 2 percre.

30 perccel később mindenkinek kínáltak pizzát, chipset, kekszet és csokoládés cukorkát.

Az éhség- és a telítettség érzetért felelős hormon szintjét vértesztekkel vizsgálták.

Susan Carnell csapata úgy találta, hogy az éhséghormon szintje megemelkedett, a telítettség érzetért felelős viszont csökkent este – összevetve azt a reggeli eredményekkel.

Ráadásul, a stressz teszt a ghrelin hormon szintjét még magasabbra nyomta, de csak este.  

Vagyis, az esti időszak magas kockázatúnak számít a túlevés szempontjából, különösen, ha túl stresszesek vagyunk és eleve hajlamosak a sok evésre.

A befolyás tehát, amelyet a hormonok gyakorolnak az étvágyra, nagyobb mértékű a túl sokat evők körében.

A tanulmányt a Journal of Obesity közölte.

Kapcsolódó cikk:

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Ezért kell mozogniuk a gyerekeknek

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.