Egészség hírek

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Ha a gyermekeket kellő mennyiségű egészséges étellel ismertetjük meg már az elején, sokkal esélyesebb, hogy helyes szokásaik alakulnak ki az étkezés terén.

Fontos, hogy milyen élelmiszerekkel találkoznak a gyerekek. Ha egészséges ételek széles skálájával ismertetjük meg őket már kiskoruktól kezdve, egy kutatás szerint jóval nagyobb valószínűséggel alakítanak ki megfelelő étkezési szokásokat.

S ha kezdetben nem is tűnik egyszerűnek a dolog, a szülők jobban teszik, ha nem adják fel.

A gyümölcsöket és zöldségeket kezdettől kínálni kell a gyerekeknek

A gyümölcsöket és zöldségeket kezdettől kínálni kell a gyerekeknek

A kutatók 40 tanulmányt vizsgáltak át – arra voltak kíváncsiak, miként fejlődik ki a csecsemők és kisgyermekek ízlése, hozzáállása az egészséges élelmiszerekhez – különösen a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében.

Kiderült: ennek kulcsa az, hogy ismételten kínálni kell számukra ezeket az ételeket, s lehetőleg minél több fajtát megismertetni velük – már akár a terhesség alatt, de leginkább babaként és a gyermekkor korai szakaszában – mutatott rá a tanulmány.

A várandósság idején az anya által fogyasztott ételek, ízek a gyermeket is elérik a méhen belül – vagyis ha bizonyos ízeknek van kitéve, hozzászokik ezekhez – magyarázta a tanulmány vezetője, Stephanie Anzman-Frasca, a New York-i Buffalo Egyetem gyermekegészségügyi tanszékének docense.

Az anyatejen keresztül szintén hozzájut ezekhez az ízekhez a baba.

Megszeretik a gyermekek az egészséges ételt, ha eleget kapják

Megszeretik a gyermekek az egészséges ételt, ha eleget kapják

A csecsemőkort követően is érdemes ezért ismételten egészséges élelmiszerekkel körülvenni a gyermeket, mert ez segíti a megfelelő, helyes táplálkozás kialakítását.

A módszer mögött szilárd bizonyítékok állnak.

„Számos tanulmány született óvodásokkal, akik kezdetben nem kedvelték a piros paprikát vagy a tököt, ám 5-6 alkalom után, melyek során állandóan ki voltak téve ezeknek az élelmiszereknek, a végén megszerették őket” – hangsúlyozta Stephanie Anzman-Frasca.

Vagyis azoknak a szülőknek, akik attól tartanak, nem fog működni a dolog, azt lehet tanácsolni: ne adják fel. A kitartás meghozza az eredményt.

A tanulmányt az Obesity Reviews szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Tovább esznek a megszégyenített gyermekek

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >