2018. 01. 02. - 10:15

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Csak egészséges ételt kell mutatni a gyereknek?

Ha a gyermekeket kellő mennyiségű egészséges étellel ismertetjük meg már az elején, sokkal esélyesebb, hogy helyes szokásaik alakulnak ki az étkezés terén.

Fontos, hogy milyen élelmiszerekkel találkoznak a gyerekek. Ha egészséges ételek széles skálájával ismertetjük meg őket már kiskoruktól kezdve, egy kutatás szerint jóval nagyobb valószínűséggel alakítanak ki megfelelő étkezési szokásokat.

S ha kezdetben nem is tűnik egyszerűnek a dolog, a szülők jobban teszik, ha nem adják fel.

A gyümölcsöket és zöldségeket kezdettől kínálni kell a gyerekeknek

A gyümölcsöket és zöldségeket kezdettől kínálni kell a gyerekeknek

A kutatók 40 tanulmányt vizsgáltak át – arra voltak kíváncsiak, miként fejlődik ki a csecsemők és kisgyermekek ízlése, hozzáállása az egészséges élelmiszerekhez – különösen a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében.

Kiderült: ennek kulcsa az, hogy ismételten kínálni kell számukra ezeket az ételeket, s lehetőleg minél több fajtát megismertetni velük – már akár a terhesség alatt, de leginkább babaként és a gyermekkor korai szakaszában – mutatott rá a tanulmány.

A várandósság idején az anya által fogyasztott ételek, ízek a gyermeket is elérik a méhen belül – vagyis ha bizonyos ízeknek van kitéve, hozzászokik ezekhez – magyarázta a tanulmány vezetője, Stephanie Anzman-Frasca, a New York-i Buffalo Egyetem gyermekegészségügyi tanszékének docense.

Az anyatejen keresztül szintén hozzájut ezekhez az ízekhez a baba.

Megszeretik a gyermekek az egészséges ételt, ha eleget kapják

Megszeretik a gyermekek az egészséges ételt, ha eleget kapják

A csecsemőkort követően is érdemes ezért ismételten egészséges élelmiszerekkel körülvenni a gyermeket, mert ez segíti a megfelelő, helyes táplálkozás kialakítását.

A módszer mögött szilárd bizonyítékok állnak.

„Számos tanulmány született óvodásokkal, akik kezdetben nem kedvelték a piros paprikát vagy a tököt, ám 5-6 alkalom után, melyek során állandóan ki voltak téve ezeknek az élelmiszereknek, a végén megszerették őket” – hangsúlyozta Stephanie Anzman-Frasca.

Vagyis azoknak a szülőknek, akik attól tartanak, nem fog működni a dolog, azt lehet tanácsolni: ne adják fel. A kitartás meghozza az eredményt.

A tanulmányt az Obesity Reviews szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Tovább esznek a megszégyenített gyermekek

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.