2023. 09. 13. - 10:10

Azonosítja rák kockázati tényezőit a mesterséges intelligencia

Azonosítja rák kockázati tényezőit a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia segít azonosítani a daganatos betegségek kockázati tényezőit – állítja egy új tanulmány.

Segít a rák kockázati tényezőinek megjelölésében a mesterséges intelligencia. Számos metabolikus biomarkert azonosított a Dél-Ausztrál Egyetem új tanulmánya, amelyek hozzájárulnak a rák esélyének előrejelzéséhez.
 
A kutatók gépi tanulás alkalmaztak a brit Biobank 459 169 résztvevőjének adatainak vizsgálatára. A tanulmány 84 olyan jellemzőt azonosított, amelyek a rák kockázatának növekedésére utalhatnak.
 
Számos marker jelezte a krónikus vese- vagy májbetegséget is, kiemelve e betegségek mögött meghúzódó patogén mechanizmusok feltárásának jelentőségét a rákkal való lehetséges összefüggéseik szempontjából.
 
A tanulmány a European Journal of Clinical Investigation folyóiratban jelent meg – azt az UniSA kutatói, dr. Iqbal Madakkatel, dr. Amanda Lumsden, dr. Anwar Mulugeta és Elina Hyppönen professzor végezték, közösen az Adelaide-i Egyetem professzorával, Ian Olverrel. Olvasd el: Sejttípusokat számlál a mesterséges intelligencia
 
Azonosítja rák kockázati tényezőit a mesterséges intelligencia
Azonosítja rák kockázati tényezőit a mesterséges intelligencia
 
Hipotézismentes elemzést végeztünk mesterséges intelligencia és statisztikai megközelítések segítségével, hogy azonosítsuk a rák kockázati tényezőit a több mint 2800 jellemző közül – magyarázta dr. Madakkatel. - A modell által azonosított tulajdonságok több mint 40 százalékáról derült ki, hogy biomarkerek, vagyis olyan biológiai molekulák, amelyek állapotuktól függően jelezhetik az egészséget vagy az egészségtelen állapotokat. S ezek közül több együtt kapcsolódik a rák kockázatához, valamint a vese- vagy májbetegséghez.”
 
Dr. Lumsden szerint a tanulmány fontos információkkal szolgál azokról a mechanizmusokról, amelyek hozzájárulhatnak a rák rizikójához.
 
„Az életkort leszámítva a vizeletben lévő mikroalbumin magas szintje volt a rák kockázatának legjobb előrejelzője. Az albumin egy szérumfehérje, amely a szövetek növekedéséhez és gyógyulásához szükséges, ám ha jelen van a vizeletben, az nemcsak a vesebetegség jelzője, a rák kockázatára is rámutat.”
 
A szakember hozzátette: hasonlóan, a rossz veseteljesítmény egyéb mutatói, mint például a magas cisztatin-C szint a vérben, a magas vizelet kreatinin (a vesék által kiszűrt salakanyag) és az összességében alacsonyabb összfehérjeszint szintén összefüggésbe hozható a daganatos betegség esélyével.
 
„Megállapítottuk azt is, hogy a nagyobb vörösvérsejt-eloszlási szélesség (RDW) - avagy a vörösvértestek méretének változása - a rák fokozott kockázatával jár. Normál esetben a vörösvértesteknek nagyjából azonos méretűnek kell lenniük, s ha eltérések vannak, az összefüggésbe hozható a magasabb gyulladással és a gyengébb vesefunkcióval. Amint ez a tanulmány mutatja, a rák kockázata is nagyobb” – mondta el dr. Lumsden.
 
A tanulmány emellett megállapította, hogy a C-reaktív fehérje magas szintje – a szisztémás gyulladás indikátora – összefüggésbe hozható a megnövekedett rákkockázattal, csakúgy, mint a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) enzim magas szintje – amely a májstresszel kapcsolatos biomarker. Olvasd el: Harminc nap alatt talált kezelést a májrákra a mesterséges intelligencia
 
A tanulmány erőssége a gépi tanulásban rejlik – jelentette ki a főkutató, Hyppönen professzor, az UniSA Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központjának igazgatója.
 
„A mesterséges intelligencia felhasználásával modellünk megmutatta, hogy több ezer funkciót képes beépíteni és kereszthivatkozásokat végezni, valamint azonosítani a releváns kockázati előrejelzőket, amelyek egyébként rejtve maradnának” - mondja Hyppönen professzor.
 
Hozzátette: érdekes, hogy míg a modelljük több ezer jellemzőre vonatkozó információt tartalmazott, beleértve a klinikai, viselkedési és társadalmi tényezőket, sok olyan biomarker volt, amelyek a rákdiagnózis előtti anyagcsere állapotot tükrözik.
 
Megjegyezte, hogy bár további vizsgálatokra van szükség az ok-okozati összefüggés és a klinikai relevancia megerősítéséhez, ez a kutatás azt sugallja, hogy viszonylag egyszerű vérvizsgálatokkal információkat lehet szerezni a jövőbeni rákkockázatunkról.
 
Ez azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy korán cselekedjünk, egy olyan szakaszban, amikor még lehetséges a betegség megelőzése.
 
 
L.A.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.