2022. 08. 16. - 16:02

Bélbaktériumok kutatására használják a mesterséges intelligenciát

Bélbaktériumok kutatására használják a mesterséges intelligenciát
Dr. Kim Orth, a molekuláris biológia és biokémia professzor csapatával együtt mesterséges intelligenciát használtak arra, hogy a bélbaktériumokban egy új géncsaládot fedezzenek fel.
Ez a felfedezés új módot kínál a bélbaktériumokban lévő gének szerepének azonosítására és tanulmányozására, ami a bélbaktériumfertőzések elleni küzdelem új módszereihez vezethet.
 
 
A kutatócsoport Dr. Orth vezetésével egy AlphaFold nevű program segítségéhez fordultak, amely az őket kódoló genetikai szekvencia alapján pontosan meg tudja jósolni bizonyos fehérjék szerkezetét.
 
A csapat ezután az AlphaFold mesterséges intelligencián alapuló szoftver segítségével tanulmányozta a két, egy baktériumfajban együtt működő fehérje, a VtrA és VtrC komplexek szerkezetét.
 
A szennyezett kagylók ételmérgezést okozhatnak
 
A VtrA/VtrC komplex gyakran felelős a szennyezett kagylókból származó ételmérgezésekért. A kutatók felfedezték, hogy a baktériumsejtek felszínéről érzékeli az epét és kémiai folyamatot indít el, amely a VtrA/VtrC komplex aktiválásához vezet. Ez az aktiválás hatására a baktérium olyan toxinokat termel, amelyek súlyos betegséget okozhatnak az emberekben.
 
 
Ez a kutatás új betekintést nyújt abba, hogy a tengeri és torkolati baktériumok hogyan okoznak fertőzéseket és új módszereket vezethet az e baktériumok által okozott ételmérgezések megelőzésére vagy kezelésére.
 
 
 
H.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.