2020. 09. 07. - 12:10

Célegyenesben az orosz koronavírus-vakcina?

Célegyenesben az orosz koronavírus-vakcina?

Az augusztusban megjelentetett Covid-19 oltás kritikus adatait a napokban hozta nyilvánosságra Oroszország egy jelentős orvosi lapban, szakértői felülvizsgálat céljából.

Oroszország nyilvánosságra hozta a 2020 augusztusában megjelentetett koronavírus-vakcina kritikus adatait egy neves orvosi szakfolyóiratban, hogy szakértők felülvizsgálhassák – ez kulcsfontosságú lépés az engedélyezési folyamatban.
 
A The Lancet brit orvosi lap közölte a korai szakaszban levő adatokat, amelyek azt mutatják, a Sputnik V névre keresztelt vakcina nem okozott komoly káros hatásokat azon 76 felnőtt esetében, akik részt vettek a 42 napos vizsgálatban. Olvasd el: Könnyebben veszik a koronavírust a gyerekek
 
Az oltás antitest-választ váltott ki minden résztvevőben – ahogyan a T-sejtekből is, és 28 nap leforgása alatt semlegesítette az antitesteket.
 
„Nagy és hosszútávú vizsgálatokra van szükség, beleértve a placebo-összehasonlítást és a további nyomon követést ahhoz, hogy megállapíthassuk a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát a Covid-19 fertőzés megelőzésére” - írták a szerzők, a moszkvai Gamaleya Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Központ munkatársai.
 
Hamarosan érkezik a koronavírus elleni vakcina?Hamarosan érkezik a koronavírus elleni vakcina?
 
Oroszország 2020 augusztusában jelentette be a vakcina meglétét, s közölte azt is, hogy regisztrálták használat céljából, a világon első koronavírus-oltásként.
 
Vladimir Putin orosz elnök hozzátette, hogy még egyik lányánál is engedélyezte a vakcina alkalmazását.Olvasd el: A nők kevésbé szenvednek a koronavírus súlyos tüneteitől?
 
A bejelentést azonban a legtöbb egészségügyi szakértő bírálta, mondván, egyetlen adatot sem tettek közzé és nem végeztek nagyobb, késői fázisú oltástesztet. Több szakértő kifejtette, hogy remélhetőleg végérvényesen bebizonyítják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony.
 
Az orosz tudósok most közölték: a tesztadatokat közzététel és szakértői értékelés céljából nyilvánosságra hozták, s új tesztkör kezdődött 40 ezer ember bevonásával. E kísérletek első eredményei októberben vagy novemberben várhatók.
 
A The Lancet a világ egyik legrégebbi orvosi folyóirata. A Novavax által kifejlesztett, az orosszal versengő vakcina pozitív adatai a napokban jelentek meg a New England Journal of Medicine-ben. Az adatok közzététele szakértői felülvizsgálat céljából minden vakcina jóváhagyási folyamatának egyik fő lépése.
 
Kirill Dmitriev, az Orosz Közvetlen Befektetési Alap vezérigazgatója - amely segítette az oltóanyag fejlesztését -, elmondta, hogy a közzétett eredmények „az utolsó válasz az Oroszországgal szembenálló kérdések körében”.
 
Dmitriev hozzátette: Oroszország már tervezi a vakcina exportálását, amennyiben novemberig teljes mértékben bebizonyosodik hatékonysága a koronavírus ellen.  
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.