2020. 08. 31. - 11:00

Koronavírus: a nők kevésbé szenvednek súlyos tünetektől?

Koronavírus: a nők kevésbé szenvednek súlyos tünetektől?

Ha elkapják a koronavírust, kevésbé gyötrik őket súlyos tünetek – állítja egy új tanulmány a nőkkel kapcsolatban, amely a hormonális különbségeket emeli ki a nemek között.

A hölgyeknél kevésbé jellemzőek a súlyos koronavírus-tünetek – áll egy új tanulmányban, amely rámutat a nemek közötti hormonális különbségekre.
 
Senki sincs biztonságban az új koronavírussal szemben, amely mára több mint 24 millió embert fertőzött meg világszerte. A legújabb adatok alapján azonban másként hat a férfiakra és a nőkre. Olvasd el: Az elhízás növeli a koronavírus miatti halál esélyét a férfiaknál
 
Számos tanulmány világított rá, hogy a férfiak érzékenyebbek a fertőzésre, s súlyosabb tünetektől is szenvedhetnek, mint a nők. Az adatok magasabb halálozási arányt is mutatnak a férfiak javára – egyes jelentések szerint durván kétszer annyi férfi hal meg a betegségben, mint amennyi hölgy.
 
Koronavírus - Az adatok alapján a férfiak nagyobb veszélyben vannak
Koronavírus - Az adatok alapján a férfiak nagyobb veszélyben vannak
 
Természetesen számos teória látott már napvilágot arra nézve, miért érinti másként a két nemet a koronavírus.
 
Egyes elméletek szerint a férfiaknál a magasabb ACE2 koncentráció felelős ezért, a molekula, mely lehetővé teszi, hogy a vírus beférkőzzön az egészséges sejtekbe, más teóriák alapján viszont a nők szervezete több T-sejtet termel – ezek immunsejtek, melyek jelentős szerepet játszanak bármely fertőzés elleni küzdelemben, beleértve a koronavírust.
 
Most az új tanulmány az ösztrogéneket, más néven női nemi hormonokat emeli ki – eszerint ezek tesznek róla, hogy csökkentsék a Covid-19 súlyosságát a hölgyeknél. Olvasd el: Könnyebben veszik a koronavírust a gyerekek
 
Az ösztrogén hormonok fontosak a szexuális és reproduktív fejlődésben, s ezekből a nőknek több van. E hormonok játszanak szerepet a menstruációs ciklusban is.
 
A Current Hypertension Reports szaklapban megjelent tanulmány azt sugallja: az ösztrogén mérsékeli a koronavírus-tünetek súlyosságát a nőknél, s erre úgy jöttek rá, hogy a kutatócsoport áttekintette a nem-specifikus hormon - különösen az ösztrogén - aktivitására vonatkozó előzetes klinikai adatokat.
 
Az ún. angiotenzin-konvertáló enzim2 (ACE2), amely a szív, az artériák, a vesék és a belek sejtmembránjaihoz kapcsolódik, köztudottan a Covid-19 fertőzésekért felelős koronavírus sejtreceptora. Az ACE2 elősegíti a vírus bejutását e szervrendszerek sejtjeibe.
 
A rendelkezésre álló adatok áttekintését követően a kutatócsoport arra jutott, hogy az ösztrogén segíthet csökkenteni az ACE2 szintjét a szívben, ami viszont mérsékelheti a nőknél a koronavírus súlyosságát.
 
„Tudjuk, hogy a koronavírus befolyásolja a szívet, s azt is, hogy az ösztrogén védelmet nyújt a nők szív- és érrendszeri betegségeivel szemben, tehát a legvalószínűbb magyarázat a nemek közötti hormonális különbség” – mondta Leanne Groban, az amerikai Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.
 
A férfiak vérében magasabb az ACE2 koncentráció
 
A közelmúltban az European Heart Journal folyóiratban megjelent tanulmány azt is feltárta, hogy a férfiak vérében magasabb az ACE2 koncentrációja, mint a nőkében.
 
Kiderült, hogy a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert (RAAS) megcélzó gyógyszereket, így például  angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) inhibitorokat vagy angiotenzin-receptor blokkolókat (ARB) szedő, szívelégtelenségben szenvedő páciensek vérében nem volt magasabb az ACE2 koncentráció.
 
A kutatók leszögezték: emiatt nem támogatják ezen gyógyszerek abbahagyását a koronavírusos betegeknél, noha korábban egyes jelentések ezt javasolták.
 
Az ACE2 magas szintje a tüdőben is megtalálható, s ez azt jelenti, hogy döntő szerepet játszhatnak a tüdőrendellenességek kifejlődésében, melyek a Covid-19-hez kapcsolódnak.
 
Mindez egyébként azt is megmagyarázza, miért valószínűbb, hogy több férfi hal meg a koronavírus-fertőzésben, mint nő.
 
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.