Egészség hírek

Tovább esznek a megszégyenített gyerekek

Tovább esznek a megszégyenített gyerekek

A túlsúlyos gyermekek kigúnyolása csak még rosszabb helyzetet teremt – állapították meg a kutatók. A megszégyenített csemete ugyanis evéssel kompenzál.

Sajnos, a megbélyegzésnek hosszútávon rossz hatásai vannak. Félrevezető kísérlet ez a gyermekek viselkedésének megváltoztatására, negatív megküzdési mintákat erősítenek bennük – mutatott rá dr. Stephen Pont, az új tanulmány vezetője.

A túlsúlyos gyermekek, akiket megszégyenítenek, stigmát hordoznak magukon, s jóval hamarabb kezdenek bele mértéktelen evésbe, sőt, elszigetelik magukat ahelyett, hogy pozitív változások felé indulnának, például veszítenének a súlyukból – véli a gyermekorvosok csoportja.

A megbélyegzés csak túlevéshez vezet a gyerekeknél

A megbélyegzés csak túlevéshez vezet a gyerekeknél

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia új közleményében a szülőknek, tanároknak és iskolai dolgozóknak igyekszik segíteni, hogyan kezeljék a túlsúlyos gyermekeket, hogy közben ne érje őket megszégyenítés, megbélyegzés – ne érezzék magukat rosszul.

„Sajnos, növekvő probléma a megbélyegzés. Tévesen hisszük, hogy ez pozitív változásra sarkallja ugyanis a gyermekeket – a tapasztalatok szerint inkább negatív megküzdési módok alakulnak ki náluk” – közölte dr. Stephen Pont.

A tanulmány szerzője azt sürgeti, hogy mindenki legyen tisztában a megbélyegzés hatásaival és igyekezzen mellőzni a túlsúlyos gyermekek megszégyenítését.

Az emberek gyakran azt gondolják, ha megszégyenítenek egy túlsúlyos embert, az majd motiválja őt a változásra. Ám a „stigma” csak súlyosbítja a helyzetét, a gyermek kevésbé akar majd mozogni, fizikailag nem lesz igazán aktív, s orvosi ellátásban sem igazán részesül.

A megszégyenítés hatására sajnos csak még kevésbé tudnak megküzdeni a gyerekek a túlsúllyal

A megszégyenítés hatására sajnos csak még kevésbé tudnak megküzdeni a gyerekek a túlsúllyal

Nagyobb az esélye az elszigetelődésének és annak is, hogy végeláthatatlan evésbe kezd.

A „kövér vagy” megbélyegzés drámai módon hat a fiatalok életminőségére.

A Pediatrics szaklapban megjelent közlemény szerint egyébként manapság sem a társadalom, sem a média nem segít enyhíteni a túlsúlyos gyerekek megbélyegzését.

Mi több, a média nagymértékben hozzá is járul a fiatalok elhízásához.

Példának okáért a mozifilmekben is van elhízást elősegítő tartalom – a filmek 87 százaléka egészségtelen ételeket vonultat fel, 71 százalékuk pedig lényegesen nagyobb étel adagokat a kelleténél. A filmek közel kétharmadában cukros üdítők fogyasztását látni. Mindezek olyan, egészségtelen életmódot közvetítenek, melyek elhízáshoz vezethetnek.

Kapcsolódó cikk:

Ezért szeretünk annyira enni

Mit választ a gyerek?

B.A.

 

 

 

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >