2021. 07. 26. - 10:55

Csökkenti a súlyt, a vércukorszintet és a vérnyomást a teljes kiőrlésű gabona

Csökkenti a súlyt, a vércukorszintet és a vérnyomást a teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek nagyobb mennyiségű fogyasztása nemcsak a súlyt, a vércukorszintet és a vérnyomást is mérsékeli – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Megéri teljes kiőrlésűre váltani. Egy új tanulmány ismét rávilágított, hogy aki ezeket a gabonákat fogyasztja, számos egészségügyi előnyre szert tehet.
 
A Journal of Nutrition szaklapban megjelent vizsgálat eredményéből kiderült: azok az idősek, aki legalább három adag teljes kiőrlésű ételt fogyasztanak naponta, nemcsak alacsonyabb súllyal büszkélkedhetnek – sokkal kisebb mértékben nő a vércukorszintjük és a vérnyomásuk, mint akik kevesebb ilyet esznek. Olvasd el: A vérnyomás otthon is csökkenthető - ezekkel az élelmiszerekkel
 
Érdemes naponta több adag teljes kiőrlésű gabonát enni
Érdemes naponta több adag teljes kiőrlésű gabonát enni
 
Az adatok alapján azon, 50-es éveikben járó vagy ennél idősebb felnőttek, akik legalább 3 adag teljes kiőrlésű gabonát ettek naponta, egy négyéves időszak alatt, átlagosan alig 1 centiméterrel növelték derékméretüket.
 
Azok derékmérete viszont, akik nem fogyasztottak ennyi teljes kiőrlésű ételt, átlagosan 2,54 centiméterrel emelkedett.
 
Kiderült az is, hogy a vizsgálatban résztvevő alanyoknak átlagosan körülbelül 125/75 feletti volt a vérnyomásértékük – azoknál azonban, akik megettek napi minimum három adag teljes kiőrlésű gabonát, ez az érték átlagosan 122/74-et mutatott.
 
Hasonlóképpen, a résztvevők átlagos éhgyomri vércukorszintje 95 milligramm per deciliter volt, míg azok esetében, akik elfogyasztották az ajánlott napi teljes kiőrlésű gabona mennyiséget, nagyjából 1 százalékkal voltak alacsonyabbak az értékeik – mutattak rá a kutatók.
 
„Felfedezéseink azt sugallják, hogy a teljes kiőrlésű élelmiszerek beiktatása mindennapjainkba igen komoly előnyökkel jár, s nemcsak a súlyvesztésre nézve” – emelte ki Nicola McKeown, a bostoni Tufts Egyetem kutatója, a tanulmány társ-szerzője. Olvasd el: Cukor- és szénhidrátstop - 5 tipp, hogy a fogyás valóban hatásos legyen
 
A napi teljes kiőrlésű gabona adagolásra jó példa, ha egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret, fél csésze zabpelyhet vagy fél csészényi barna rizst fogyasztunk egy nap alatt.
 
A teljes és finomított vagy feldolgozott gabonaszemek közötti egészségügyi előnyök különbsége azért fordulhat elő, mert a teljes kiőrlésű gabona kevésbé feldolgozott, mint a finomított.
 
A teljes kiőrlésű gabona rostokban gazdag külső és belső csírarétege B-vitaminokkal, antioxidánsokkal és kis mennyiségű egészséges zsírral lát el minket. Ha azonban a gabonát feldolgozzák, a tápanyagban dús összetevők eltűnnek.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.