2021. 12. 13. - 10:35

Edzés szennyezett levegőben? – Árthat az agynak

Edzés szennyezett levegőben? – Árthat az agynak

A nagyobb légszennyezettségű területeken még az edzés is rossz hatással lehet az agyra – állapította meg egy új tanulmány.

Úgy gondoljuk, hiába élünk szennyezettebb levegőjű környéken, ettől még az edzéssel sokat teszünk egészségünkért? Kutatók szerint nem egészen ez a helyzet.
 
A szennyezett területeken ugyanis még a testmozgás is árthat az agynak.
 
A különféle sporttevékenységek, mint például a futás, a tenisz vagy a futball, segíthetnek visszafordítani az agy öregedését és az olyan állapotok kialakulásának esélyét, mint a demencia – ugyanakkor, nagyon úgy tűnik, hogy a szennyezett környezetben aktívan sportoló emberek nem részesülnek ugyanilyen előnyben. Olvasd el: Mi történik, ha leállunk a testedzéssel?
 
A szennyezett környezet rossz hatással lehet a sportolók agyára
A szennyezett környezet rossz hatással lehet a sportolók agyára
 
A szakértők több mint 8 ezer embert vontak be vizsgálatukba, fizikai aktivitásukat fitneszmérővel mérték egy héten keresztül.
 
Kiderült, hogy a leginkább aktív embereknél lecsökkent az ún. fehérállomány-léziók szintje – amely az agy belső rétegének károsodása –, ám csak akkor, ha alacsony légszennyezettségű területen éltek. Olvasd el: Rossz szájhigiéniához vezethet az intenzív edzés?
 
Az apró, szennyező részecskék potenciálisan gyulladást okozhatnak a szervezetben és károsíthatják az ereket, ami hatással lehet az agyra.
 
„Az erőteljes testmozgás növelheti a légszennyezettségnek való kitettséget, s korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a légszennyezés káros hatást fejt ki az agyunkra nézve” – mondta el dr. Melissa Furlong, aki az Arizonai Egyetemen végzett tanulmányt vezette.
 
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.