2020. 12. 07. - 10:35

Éhséget „kikapcsoló” hormon segíthet az elhízás kezelésében?

Éhséget „kikapcsoló” hormon segíthet az elhízás kezelésében?

Kutatók szerint egy hormon, mely természetes módon megtalálható az emberekben is, potenciálisan képes lehet az elhízás kezelésére.

Úgy tűnik, egy, az egerekben és az emberekben egyaránt jelen levő hormon – a lipocalin-2 – potenciálisan képes lehet az elhízás kezelésére – írta meg egy új tanulmány, melyet az eLife közölt.
 
Az LCN2 hormont csontsejtek választják ki. Korábban már kimutatták róla, hogy az egerek telítettnek érzik magukat a hatására egy étkezést követően. Olvasd el: Elhízás és szájegészég - van közük egymáshoz?
 
„AZ LCN2 az evés utáni jóllakottság jeleként szolgál, ami az egereket korlátozta a táplálékfelvételben – teszi ezt úgy, hogy az agyban lévő hipotalamuszra hat” – magyarázta Peristera-loanna Petropoulou, a tanulmány vezető szerzője, a Columbia Egyetem posztdoktor kutatója, aki jelenleg a Helmholtz Diabétesz Központ munkatársa is.
 
Az elhízás kezelésében segíthet egy új hormon
Az elhízás kezelésében segíthet egy új hormon
 
Hozzátette: szerették volna látni, hogy az LCN2 hasonló hatással van-e az emberekre, s egy adag belőle képes-e átjutni a vér-agy gáton.
 
A kutatók rájöttek, hogy az LCN2 hormon összefüggésben áll a csökkent éhségérettel étkezést követően.
 
Az elemzők a tanulmány résztvevőinek vérében elemezték az LCN2 mennyiségét étkezés előtt és után.
 
Kiderítették, hogy az LCN2-szintek növekedése normál súlyú embereknél egybeesik az étkezés utáni jóllakottság érzésével, ám csökkent szintek figyelhetők meg a túlsúlyos vagy elhízott embereknél. Olvasd el: Aki elhízik, kevesebbet alszik?
 
A kutatók szerint ez arra utal, hogy az LCN2 alacsony szintje hozzájárul az elhízáshoz, egyúttal megvan benne a lehetőség annak kezelésére.
 
„Kimutattuk, hogy az LCN2 átjut az agyon, utat tör magának a hipotalamuszba, s elnyomja a főemlősök táplálékfelvétel-igényét” - mondta Stavroula Kousteni, a tanulmány tapasztalt szerzője, a Columbia Egyetem fiziológia és sejtbiofizika professzora.
 
Hozzátette: eredményeik azt mutatják, hogy e hormon elhanyagolható toxicitással képes megfékezni az étvágyat, s megalapozhatja az LCN2 klinikai alkalmazásának következő szintjét.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.