2020. 09. 16. - 11:00

Aki elhízik, kevesebbet alszik?

Aki elhízik, kevesebbet alszik?

Úgy tűnik, az elhízott felnőttek éjszakánként körülbelül negyed órával alszanak kevesebbet, mint azok, akik egészséges testsúlyt tartanak fenn vagy csupán túlsúlyosak.

Nem alszik annyit, mint a többiek, aki elhízott – állapították meg amerikai kutatók. Az elhízás a jelek szerint negyed órával rövidebb pihenést eredményez - akik ebbe a kategóriába tartoznak, ennyivel alszanak kevesebbet, mint egészséges testsúlyú vagy éppen csak túlsúlyos társaik.
 
A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy az extrém mértékben túlsúlyos emberek nagyjából 6 órát és 36 percet pihennek éjszakánként, egy több mint 2 éves időszak alatt.
 
Eközben azok a felnőttek, akik csupán túlsúlyosak vagy egészséges testsúlyúak, nagyjából 6 órát és 52 percet aludtak éjjelenként ugyanebben az időszakban – magyarázták a kutatók. Olvasd el: A nőknek több haszna van a fogyásból idősebb korban?
 
Az elhízás nagymértékben befolyásolja a jó pihenést
Az elhízás nagymértékben befolyásolja a jó pihenést
 
„A rövidebb alvási idő és a pihenés nagyobb változékonysága mind a magasabb BMI-vel, azaz testtömeg-index-el volt összefüggésbe hozható - írták a szerzők, a San Diego-i Scripps Research Translational Institute munkatársai.
 
A BMI-t úgy határozzák meg, hogy az emberek súlyát kilogrammban mérik, s elosztják a magasságuk négyzetével, méterben.
 
Akinek a BMI-je 25 és 30 közötti, az túlsúlyosnak számít. A 30 feletti testtömeg-index már az elhízott kategória. Szakemberek javaslata szerint egy felnőttnek átlagosan 7 órát kell aludnia egy 24 órás periódusban. Olvasd el: 5 étel és ital a hasi zsír ellen
 
A tanulmányhoz a Scripps tudósai több mint 120 ezer amerikai felnőtt alvási adatait elemezték 2016 márciusa és 2018 májusa között, az összegyűjtött ún. Fitbit-adatok alapján. A vizsgálatba bevont felnőttek összességében átlagosan körülbelül 6 órát, 47 percet aludtak éjszakánként - mondták a kutatók.
 
Azonban a 30 feletti BMI-vel rendelkezők 46 százaléka jelentette az alvás változékonyságát, ami azt jelenti, hogy az alvásmennyiség éjszakánként módosult. Eközben a 30 alatti BMI-vel rendelkezőknek csak 38 százaléka számolt be ugyanerről.
 
„Bár vizsgálati eredményeinkből nem tudjuk meghatározni az asszociáció irányát, ezek a megállapítások további támogatást nyújtanak ahhoz a nézethez, hogy az alvási szokások összekapcsolódnak a súlykezeléssel és az általános egészségi állapottal” - írták a Scripps kutatói.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.