2018. 01. 29. - 10:10

Elég napi egy cigi a stroke-hoz

Elég napi egy cigi a stroke-hoz

Megdöbbentő mértékben károsítja a dohányzás az ember szervezetét – ez eddig sem volt titok, ám ha részleteiben nézzük, egyetlen cigaretta elég az agyvérzés vagy stroke esélyének jelentős növeléséhez.

Mindenki tudja ma már, hogy a dohányzás öl. Ugyanakkor, ha mélyebben betekintünk a részletekbe, kiderül, hogy döbbenetes a károsodás mértéke.

Kutatók szerint már egyetlen cigaretta jelentős egészségügyi kockázatnak tesz ki bennünket. Egy új tanulmány során a szakemberek 141, dohányzással összefüggő tanulmányt elemeztek. Megnézték azt is, hány darab cigarettát szívtak el az emberek s az milyen egészségügyi rizikót jelentett a számukra.

Már napi egy cigaretta is 74 százalékkal növeli a szívbetegség esélyét

Már napi egy cigaretta is 74 százalékkal növeli a szívbetegség esélyét

Kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik csupán egyetlen cigarettát is elszívnak naponta, 74 százalékkal nagyobb annak az esélye, hogy szívkoszorúér betegség alakul ki náluk, mint a nemdohányzók esetében.

Vagyis, ha valaki napi 20 cigarettára gyújt, a kockázatot még meg is duplázza.

A kutatók arra is rájöttek, hogy aki csupán naponta egy cigarettát elszív, 30 százalékkal növeli a stroke valószínűségét, a nemdohányzó emberekhez képest.

A stroke esélye 30 százalékkal nő minden napi egy dohány után

A stroke esélye 30 százalékkal nő minden napi egy dohány után

Kiderült, hogy a cigarettában levő vegyi anyagok károsítják a vérerek funkcióját és szerkezetét, s ezzel növekszik a plakk épülése, valamint arterioszklerózis kockázata.

A plakkok beszűkítik az artériákat, megkeményítve őket. Ezzel a véráramlás is korlátozódik, melynek eredménye szívbetegség és stroke lehet.

A dohányzás az egyik legveszélyesebb probléma, mely ebben az irányba vezethet.

A leszokásnak számos módja van, ezért nagyon fontos lenne rászánnia magát annak, aki még cigarettázik.

A tanulmányt a BMJ közölte.

Kapcsolódó cikk:

Az, ahol élsz, ha a szívedre

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.