2020. 12. 30. - 10:30

Egyéb fájdalmakat is magával hozott a koronavírus

Egyéb fájdalmakat is magával hozott a koronavírus

A járványhelyzet igen sok ember számára teljesen más életkörülményeket teremtett. Talán nem csoda, hogy testünk is reagált ezekre, gyakran érthetetlen fájdalmakkal.

Az emberek mindennapjai nagymértékben megváltoztak a koronavírus-járvány jelentkezése óta. Sajnos, új és gyakran kényszerből folytatott életstílus bizonyos, komoly egészségügyi problémákat is magával hozott: különösen az ízületekre, térdre, hátra és nyakra nézve.
 
A Covid-19 felborította életünket és mozgásszegény életmódra kényszerített. Sokakat arra kértek, dolgozzanak otthonról, ami kezdetben jó dolognak tűnik - ám idővel a mozgás korlátozása egészségügyi gondokat eredményez.
 
A jelenlegi életmód digitális jellege az ízületek, térd, nyak és hát fájdalmához vezethet, amennyiben nem gondoskodunk a napi mozgásról. Olvasd el: Otthoni munka - Hogyan kerüljük el a nyak és a hát fájdalmát?
 
Az otthoni munka gyakran hoz magával ízületi, nyak, hát és térdfájdalmakat
Az otthoni munka gyakran hoz magával ízületi, nyak, hát és térdfájdalmakat
 
A rossz ergonómia és az egész napos ücsörgés a laptopok felett számos dologozó számára eredményezett hátproblémákat. Az ízületek és a körülöttük lévő izmok, inak megmerevedtek a mozgásszegény életmód következtében – mondta el dr. Maninder Shah Singh, az Indiai Gerincsérülés Központ (ISIC) vezető tanácsadója, aki egyébként a láb- és bokaproblémák szakértője.
 
Kiemelte, hogy 70 százalékkal nőtt meg azon páciensek száma, akik autoimmun rendellenességekkel küzdenek, köztük arthritisszel, térd, nyak, hát és ízületi gondokkal. Olvasd el: 3 meglepő oka is lehet a hátfájásnak
 
Sőt, egyre több fiatal páciens is van, aki problémákra panaszkodik a gerinc nyaki területén.
 
A problémák leginkább a 25 és 40 év közöttieket érintik. A 14 és 22 év közötti gyermekek és fiatal felnőttek pedig nyak- és hátfájdalmakkal keresik fel az orvosokat. Sokan közülük a depresszió jeleit is mutatják a társadalmi interakciók lecsökkenése miatt.
 
Hogyan kerülhetjük el a fájdalmakat?
 
-Végezzünk erősítő edzéseket.
 
-Növeljük a D-vitamin és a kalcium bevitelt.
 
-Figyeljünk oda, hogy munka közben jó legyen a testtartásunk, mert ha rossz, az bizony plusz nyomást helyez a szervezetre. Ne görnyedjünk, különösen, ha 8 vagy annál is több órát ülünk az asztalnál!
 
-A dohányzás hozzájárul az egészségügyi problémákhoz és a fájdalmakhoz is – vagyis, érdemes abbahagyni.
 
-Akár ülünk, akár állunk vagy fekszünk, nyújtással enyhíteni lehet a megterhelést.
 
-Próbáljunk minden 1-2 órában felállni és mozogni, akár tornáztatni is magunkat a munkanapunkon.
 
Ne feledjük, hogy a mozgásszegény életmód a fájdalmakon túl arthritist is okozhat. Ha gyakran edzünk, megfelelően táplálkozunk, jó a testtartásunk, nyújtunk és elég D-vitamint viszünk szervezetünkbe, ezeket meg tudjuk előzni, sőt az immunrendszerünket is erősítjük.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.