2022. 06. 01. - 10:35

Furcsa dolgot tesz álmunkban a koronavírus

Furcsa dolgot tesz álmunkban a koronavírus

Meghökkentő felfedezést tettek a kutatók: egy új tanulmány szerint a koronavírus arra készteti az embereket, hogy alvás közben eljátsszák az álmaikat és emiatt akár meg is sérülhetnek.

Meglepően hat a koronavírus az emberi szervezetre. Kutatók felfedezték: arra késztet, hogy álmainkat eljátsszuk az alvás során.
 
Kiugrást regisztráltak ugyanis az álomreagens-rendellenesség alkalmával azoknál, akik koronavírusban szenvedtek. Az állapot a Parkinson-kór korai jelzője, s a szakértők arra próbálnak rájönni, mennyire változtatja meg a vírus az agyat.
 
A szakemberek több mint 26 ezer embert vizsgáltak meg 15 országból. Olvasd el: Baj lehet, ha 7 óránál többet vagy kevesebbet alszunk?
 
alvo_lany_1
 
„Kiderült, hogy álomban az újrajátszási viselkedés 2-4-szer magasabb, mint azt a korábbi tanulmányok során tapasztaltuk. Sőt, azoknál az embereknél, akik koronavírus diagnózisról számoltak be, ez kétszer-háromszor magasabb volt, mint a fertőzés nélkülieknél” – mondta Yaping Liu professzor, a Hongkongi Kínai Egyetem kutatásának vezetője. Olvasd el: Huszonnégy évesen alszunk a legjobban?
 
De hogyan mutatkozik ez meg a gyakorlatban?
 
Előfordulhat, hogy az ember ököllel üt vagy csapkod a karjával a levegőben, futó mozdulatokat végez vagy akár kiugorhat az ágyból, ami akár sérülésekkel is járhat – magyarázta a professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.