2022. 05. 30. - 10:35

Kevesebbet alhatunk majd a klímaváltozás miatt?

Kevesebbet alhatunk majd a klímaváltozás miatt?

A globális felmelegedés megfosztja az embert a kielégítő alvástól – állítják a kutatók, akik szerint évente csaknem 60 órát veszíthetünk a meleg miatt.

Eljön az idő, amikor a klímaváltozás mindennapi tevékenységeinkre is hatással lesz – kutatók szerint a hőmérséklet emelkedése szerte a világon megfoszthatja az embereket a megfelelő mennyiségű alvástól.
 
A tudósok előrejelzései szerint az emelkedő hőmérséklet 2099-re személyenként évi 50-58 órával kevesebb alvást jelent. Vagyis, éjszakánként nagyjából 10 percet.
 
Az alvásveszteség lényegesen nagyobb lesz az alacsonyabb jövedelmű országokból származó embereknél, valamint az idősebb felnőtteknél és a nőknél – állítják a kutatók. Olvasd el: Alvás egy app segítségével?
 
Kevesebbet alhatunk majd a klímaváltozás miatt?
Kevesebbet alhatunk majd a klímaváltozás miatt?
 
Hogy miért is lehetséges ez? A magasabb globális hőmérséklet azért vált ki alváshiányt, mert elalvás előtt a test maghőmérsékletének le kell esnie – ezt pedig forró környezetben meglehetősen nehéz elérni. Olvasd el: Segíthet nyugtalanul alvóknak az alvásfigyelő matrica
 
„Az évszakok, a demográfiai adatok és a különböző éghajlati összefüggések rávilágítanak, hogy a melegebb külső hőmérséklet folyamatosan károsítja az alvást, az alváshiány mértéke pedig fokozatosan növekszik, ahogy emelkedik a hőmérséklet” – magyarázta Kelton Minor, a dániai Koppenhágai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.
 
Mint mondta, kutatásuk megmutatja: a károsodás elsősorban amiatt következik be, hogy az emberek késleltetik az elalvást, s már eleve nagy melegben ébrednek fel.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.