2022. 12. 07. - 10:15

Gyorsabban öregedett a tinédzserek agya a koronavírus miatt

Gyorsabban öregedett a tinédzserek agya a koronavírus miatt

A tinédzserek agya a normálisnál nagyobb ütemben öregedett a Covid-19 világjárvány idején – mutattak rá a megdöbbentő tényre a kutatók.

A szokásosnál gyorsabban idősödött a tinédzserek agya a koronavírus-járvány idején – hívták fel a figyelmet a Stanford Egyetem tudósai a közelmúltban.
 
A serdülők agya változik, ahogy a felnőtté válás útján haladnak - az új bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy ez a szokásosnál gyorsabban történt a koronavíruson átesett tinédzsereknél.
 
A Stanford Egyetem tudósai 163 gyermek agyát vizsgálták meg a járvány előtt és után. Arra a következtetésre jutottak, hogy az öregedési folyamat felgyorsult abban a csoportban, akik a lezárásokat megélték. Olvasd el: Agykárosodást okoz a koronavírus a betegek 10 százalékánál
 
A szokásosnál gyorsabban idősödött a tinédzserek agya a koronavírus-járvány idején
A szokásosnál gyorsabban idősödött a tinédzserek agya a koronavírus-járvány idején
 
„A globális kutatásokból már tudjuk, hogy a világjárvány hatással volt a fiatalok mentális egészségére, de azzal nem voltunk tisztában, hogy mindez fizikailag is hatást gyakorolt az agyukra – mondta Ian Gotlib professzor, a tanulmány szerzője. Olvasd el: Az agy méretének csökkenését okozhatja a koronavírus?
 
Kiemelte: nem világos, milyen hosszú távú következményei lehetnek az agyban bekövetkezett változásoknak.
 
„Ha az agyuk tartósan öregebb marad kronológiai életkoruknál, nem egyértelmű, milyen eredményeket fognak elérni a jövőben. Egy 70 vagy 80 éves enbernél az agyban bekövetkező változások alapján kognitív és memóriaproblémákra számíthatunk, de vajon mit jelent egy 16 évesnél, ha agya idő előtt öregszik?”– tette fel a kérdést a professzor.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.