2022. 09. 14. - 10:30

Halálos kockázatot növelnek a diétás szénsavas italok

Halálos kockázatot növelnek a diétás szénsavas italok

Nem árt leszokni róluk – egy tanulmány szerint a diétás szénsavas italok 10 százalékkal emelik a szívbetegségek és a stroke rizikóját.

Komoly kockázatot vállal, aki rendszeresen iszik diétás szénsavas italokat – azok ugyanis növelik a halálos egészségügyi problémák kockázatát. Olvasd el: Csoki, vaj, üdítő - középkorúként csapnak le ránk a hatásaik
 
A cukormentes édesített folyadékok fogyasztása 10 százalékkal emeli a szívbetegségek és a szélütés valószínűségét – ráadásul, napi egy doboznál kevesebb is elég az egészségkárosodás kialakulásához – állapított meg egy új tanulmány.
 
Sajnos, sok millió ember iszik diétás szénsavas italokat, ezek ugyanis nulla kalóriát tartalmaznak - a francia tudósok azonban állítják: helytelen a mesterséges édesítőszerekről azt gondolni, hogy megfelelő cserét jelentenek a cukor helyett. Olvasd el: Csak egy pohár és csökken a testsúly!
 
Halálos kockázatot növelnek a diétás szénsavas italok
Halálos kockázatot növelnek a diétás szénsavas italok
 
„A tanulmány összefüggést sugall a mesterséges édesítőszer-fogyasztás és a szívbetegségek fokozott kockázata között. A mesterséges édesítőszerek több ezer élelmiszer- és italmárkában találhatók meg világszerte. Továbbra is vitatott téma azonban az alkalmazásuk. Jelenleg az egészségügyi hivatalok újraértékelik őket” – mondta el dr. Mathilde Touvier, a British Medical Journal szerzője. 
 
Hozzátette: ezeket az élelmiszer-adalékanyagokat - melyeket emberek milliói fogyasztanak naponta -, nem szabad a cukor egészséges és biztonságos alternatívájának tekinteni.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.