2021. 04. 28. - 11:20

Csoki, vaj, üdítő – középkorúként lecsapnak ránk a hatásaik

Csoki, vaj, üdítő – középkorúként lecsapnak ránk a hatásaik

Nem újdonság, hogy a túl sok cukor és telített zsír rossz hatással van az egészségünkre. Kutatók most rámutattak, mely étel-kombinációk növelik a szívbetegség és a halál kockázatát, ha elérjük a középkort.

Ma már aligha újdonság az emberek számára, hogy ha túl sok cukrot és telített zsírt visznek be szervezetükbe, jelentősen növelhetik a szívbetegség, sőt, az ebből eredő elhalálozás esélyét is.
 
Az Oxfordi Egyetem kutatói ugyanakkor most megállapították, mely étel-kombinációk emelik a szívbetegség és a halál rizikóját, amikor az ember középkorúvá válik.
 
Felfedezték, hogy a csokoládét, péksüteményt, vajat, cukrot, üdítőt és gyümölcsleveket bőven tartalmazó étrend, amely ezzel szemben kevés zöldséget és gyümölcsöt foglal magába, a legrosszabb, amit folytathatunk. Olvasd el: Top 4 szabály, ha cukormentesen is élveznénk az életet
 
Nagyon rosszul járhat, aki sok cukros és zsíros ételt fogyaszt
Nagyon rosszul járhat, aki sok cukros és zsíros ételt fogyaszt
 
Kockázatosnak számít a cukros italokban gazdag étrend is, csokoládé, cukorka, asztali cukor és tartósítószeres ételek fogyasztása, még akkor is, ha a táplálkozás keretében kevés vajat és sajtot eszünk – amelyek sok telített zsírt tartalmaznak.
 
„Számos kutatás és bizonyíték áll rendelkezésre az egyes tápanyagokról, amivel az a probléma, hogy az emberek nem tápanyagokat esznek, sokkal inkább ételt, ételkombinációkat fogyasztanak” – mondta el Carmen Piernas, a tanulmány szerzője.
 
A szakember szerint azt mondani az embereknek, hogy csökkentsék cukor-bevitelüket, zavarbaejtő lehet, s talán nem így kellene megfogalmazni az üzenetet. Olvasd el: Csak egy pohár és csökken a testsúly
 
A kutatócsapat éppen ezért összpontosított tanulmánya során specifikus ételekre és nem a tápanyagokat helyezte előtérbe.
 
A vizsgálathoz az Egyesült Királyság Biobankját használták, közel 117 ezer nagy-britanniai felnőttet vontak be, akiket 2006 és 2010 között toboroztak, s átlagosan 37–73 évesek voltak ekkor.
 
Az önkéntesek 2-5 alkalommal számoltak be étrendjükről, így a kutatók azonosították a táplálkozásukban szerepet játszó élelmiszercsoportokat és a tápanyagokat. Emellett kórházi és halotti anyakönyvi nyilvántartásokat alkalmaztak a szívbetegséggel és elhalálozással kapcsolatos adatok eléréséhez.
 
Az alanyokat a szakemberek az elfogyasztott ételek szerint csoportosították.
 
A vizsgálatok során kiderült, hogy azoknál, akiknek étrendje csokoládét, cukorkát, vajat és fehér kenyeret tartalmazott, 40 százalékkal volt nagyobb a szívbetegség és 37 százalékkal a korai halál kockázata.
 
A cukros italok csoportjába tartozóknál 14 százalékkal volt magasabb volt a szívbetegség és 11 százalékkal a halál rizikója, bár itt nem ok-okozati kapcsolatot, inkább összefüggést találtak.
 
A kutatók összességében megállapították, hogy az lenne a helyes, ha az embereknek nem a cukor- és zsírbevitel csökkentéséről beszélnének, hanem a csokoládé, cukorkák, fehér kenyér, vaj és magas zsírtartalmú sajtok fogyasztásának veszélyeiről.
 
Ha ugyanis ezekben az élelmiszerekben bővelkedik az étrendjük, miközben zöldséget és gyümölcsöt keveset esznek, sokkal nagyobb eséllyel alakul ki náluk szívbetegség és korábban halhatnak meg ételválasztásaik miatt.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.