2020. 11. 16. - 10:35

Árthat a szénsavas víz a csontoknak?

Árthat a szénsavas víz a csontoknak?

A pezsgő, buborékos vizet egészségesnek tartjuk – s valóban sokkal jobb választás, mint egy cukros üdítő vagy gyümölcslé. Kérdés azonban, mennyire. A szénsav kutatók szerint nem jó a csontoknak.

Az ásványvíz kétségtelenül jó döntés a különféle egyéb italok helyett – beleértve a gyümölcsleveket, cukros üdítőket. A szénsavas víz még üdítőként is alkalmazható lehet, ha egy kevés citrommal vagy gyümölcslével ízesítjük.
 
Kutatók szerint a buborékos üdítők nagy hátránya, hogy alacsonyabb csont-ásványianyag-sűrűséggel függ össze a fogyasztásuk, amely csontritkuláshoz vezethet. Ez az egyik legfőbb oka annak, hogy sok egészségtudatos ember már inkább mellőzi. Olvasd el: Csak egy pohár, és csökken a testsúly?
 
De vajon a szénsavas víz hasonlóan rossz hatású, mint az üdítők? A rövid válasz: nincs rá bizonyíték, hogy egy buborékos ásványvíz ugyanolyan előnytelen lenne a csontokra nézve.
 
Nincs bizonyíték rá, hogy ártalmas lenne a sima szénsavas víz
Nincs bizonyíték rá, hogy ártalmas lenne a sima szénsavas víz
 
Az American Journal of Clinical Nutrition 2006-ban közzétette a Tufts Egyetem tanulmányát, mely összekapcsolta egymással a kóla fogyasztását és a kalciumveszteséget. A tanulmány során a kutatók 2500 férfi és nő gerincében és csípőjében értékelték a csont-ásványianyag-sűrűséget, majd az alanyokat táplálkozási szokásaikról kérdezték. Olvasd el: A túl sok üdítő meggátolja a fogyást?
 
Miután számos változót számításba vettek, a kutatók összefüggést találtak a kóla, illetve diétás kóla fogyasztása és a jóval alacsonyabb csontsűrűség között a nők csípőjében. Az alacsony csontsűrűség ugyanakkor csak a kólával volt összefüggésbe hozható, vagyis a Coke és a Pepsi esetében állt fenn. Úgy tűnt, más üdítők nem okoznak ilyen problémát.
 
A tény, hogy az eredmények a kólával függtek össze, azt sugallja: a szénsavasnak nincs semmilyen rossz hatása a csontokra, de valami másnak igen – ami még nem egyértelmű. A Tufts kutatói többek között a koffeint említették, mint lehetséges okot. Az amerikai Országos Osteoporosis Alapítvány szerint a koffein kis mértékben csökkentheti a kalcium felszívódását.
 
Más szakértők szerint nemcsak a koffein a ludas, más kóla-összetevőről is szó lehet – de akár az is lehetséges, hogy az üdítőt fogyasztók kevesebb tejet isznak.
 
Az egészségügyi szakértők közötti konszenzus valójában az, hogy a buborékos víz akkor lehet káros valakinek, ha az illető hajlamos emésztési rendellenességekre, például az irritábilis bél szindrómára (IBS). A túl sok pezsgős víz puffadást okozhat.
 
Érdemes ugyanakkor ellenőrizni a szénsavas víz címkéjén, nem tartalmaz-e hozzáadott nátriumot, mint egyes tonikok például. Fontos, hogy elegendő kalciumhoz jussunk, s tartózkodjunk az olyan „feldolgozott” vizektől, amelyek cukrot, mesterséges édesítőt, ízesítőt rejtenek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.