Egészség hírek

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Mint arról cikkünk első részében már beszámoltunk, a teljes kiőrlésű gabona rosttartalmának köszönhetően hosszabbtávon telít és nem jelent akkora mennyiségű kalóriát, mint a finomlisztes étrend. De pontosan mennyit is ér?

Ha teljes kiőrlésű ételeket fogyasztunk, az egyenértékű napi 30 perc közepes tempójú gyaloglással. E tanulmányról szóló cikkünk első részében az alacsonyabb testzsírról és a felgyorsult anyagcseréről esett szó.

De miként is okoz a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása nagyobb mértékű fogyást? Ez az étrend kevesebb kalória felszívásával jár, s egyúttal nagyobb mértékű széklet-kibocsátással. A nyugalomban történő kalóriaégetés gyorsasága szintén nagyobb.

 Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

„Az energiadeficit azoknál, akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, összehasonlítva a finomított lisztet fogyasztó emberekkel, egyenértékű azzal a kalóriamennyiséggel, amelyet 20-30 perces, közepes tempójú séta alatt elégetünk” – magyarázta J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

„Azt nem igazán tudjuk, hosszútávon ez miként fordítható le a fogyásra, de gyanús, hogy lehetséges. Egy év alatt ez nagyjából 3 kilót jelent” – tette hozzá.

A St. Louis-i Washington Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője, Connie Diekman azt mondta, „ez a tanulmány jó bizonyíték arra, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása fontos része egy egészséges étrendnek”.

Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a telítettség érzéséhez és gyorsítják az anyagcserét. A tanulmány ugyan nem volt hosszútávú, s a népesség sokféleségét sem tükrözte igazán hűen a szakember szerint, de az eredménye mindenképpen pozitív, s mindenki tanulhat, sőt előnyt szerezhet belőle.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

Egy, hozzátartozó tanulmányban egyébként a kutatók ugyanezen csoportja megállapította, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, azoknál közepes mértékben javul az egészséges gyomor-környezet, s bizonyos immunválaszok is. A teljes kiőrlésű gabona-bevitel a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és egyes rákbetegségek csökkent kockázatához is köthető.

Ami az élelmiszerek címkéjét illeti, érdemes a 100 százalékos teljes kiőrlésű termékeket keresni – ugyanis amiben csak részben van jelen, arról nem tudhatjuk, mennyi is az annyi.

A szakemberek egyébként azt tanácsolják, fogyasszunk naponta 6 adag gabonát, s ennek legalább a fele teljes kiőrlésű legyen.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Hogyan maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől? 

Ezért veszélyes a tévézős evés

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Tom Cruise-nak új barátnője van?

Tom Cruise-nak új barátnője van?

Eleve a sztár választotta ki a női szerepre Vaness Kirby-t a Mission Impossible legújabb részébe - s nagyon úgy tűnik, bele is habarodott a szép, fiatal színész...
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

Ezeket az ételeket kerüld a lapos hasért

A legtöbb ember szeretné, ha eltűnne a pocakja, azonban ezért tenni is kell. Leginkább bizonyos ételeket kell hanyagolni.   
Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai műtét előtt

Nagy veszély az e-cigi (is) plasztikai m...

Hatványozottabb annak a lehetősége, hogy komplikációk lépnek fel a plasztikai beavatkozás során, ha a páciens dohányzik – s ez még az e-cigaretta esetében is íg...
Fresh Viki gyermeket vár

Fresh Viki gyermeket vár

Az egykor népszerű lánycsapat tagja a minap megerősítette a hírt, miszerint első gyermekével állapotos.   
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

Mi köze az alvásnak a lottónyereményhez?

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a minőségi alvás fontosságát – ám azt ugye nem hittük volna, hogy felér egy lottónyereményt követő érzéssel?
< >