Egészség hírek

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Hogyan segít soványnak lenni a teljes kiőrlésű?

Mint arról cikkünk első részében már beszámoltunk, a teljes kiőrlésű gabona rosttartalmának köszönhetően hosszabbtávon telít és nem jelent akkora mennyiségű kalóriát, mint a finomlisztes étrend. De pontosan mennyit is ér?

Ha teljes kiőrlésű ételeket fogyasztunk, az egyenértékű napi 30 perc közepes tempójú gyaloglással. E tanulmányról szóló cikkünk első részében az alacsonyabb testzsírról és a felgyorsult anyagcseréről esett szó.

De miként is okoz a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása nagyobb mértékű fogyást? Ez az étrend kevesebb kalória felszívásával jár, s egyúttal nagyobb mértékű széklet-kibocsátással. A nyugalomban történő kalóriaégetés gyorsasága szintén nagyobb.

 Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér még feltétekkel is kevesebb kalória, mint a finomított lisztes

„Az energiadeficit azoknál, akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, összehasonlítva a finomított lisztet fogyasztó emberekkel, egyenértékű azzal a kalóriamennyiséggel, amelyet 20-30 perces, közepes tempójú séta alatt elégetünk” – magyarázta J. Philip Karl, a témában megjelent, új tanulmány vezető szerzője, táplálkozástudományi szakértő és doktorandusz a Bostoni Tufts Egyetemen.

„Azt nem igazán tudjuk, hosszútávon ez miként fordítható le a fogyásra, de gyanús, hogy lehetséges. Egy év alatt ez nagyjából 3 kilót jelent” – tette hozzá.

A St. Louis-i Washington Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője, Connie Diekman azt mondta, „ez a tanulmány jó bizonyíték arra, hogy a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása fontos része egy egészséges étrendnek”.

Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak a telítettség érzéséhez és gyorsítják az anyagcserét. A tanulmány ugyan nem volt hosszútávú, s a népesség sokféleségét sem tükrözte igazán hűen a szakember szerint, de az eredménye mindenképpen pozitív, s mindenki tanulhat, sőt előnyt szerezhet belőle.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition szaklap közölte.

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

A teljes kiőrlésű gabonával müzlik, sütemények is készíthetők - egészségesebben

Egy, hozzátartozó tanulmányban egyébként a kutatók ugyanezen csoportja megállapította, hogy akik teljes kiőrlésű gabonát esznek, azoknál közepes mértékben javul az egészséges gyomor-környezet, s bizonyos immunválaszok is. A teljes kiőrlésű gabona-bevitel a szívbetegség, a 2-es típusú diabétesz és egyes rákbetegségek csökkent kockázatához is köthető.

Ami az élelmiszerek címkéjét illeti, érdemes a 100 százalékos teljes kiőrlésű termékeket keresni – ugyanis amiben csak részben van jelen, arról nem tudhatjuk, mennyi is az annyi.

A szakemberek egyébként azt tanácsolják, fogyasszunk naponta 6 adag gabonát, s ennek legalább a fele teljes kiőrlésű legyen.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Hogyan maradunk karcsúk a teljes kiőrlésűtől? 

Ezért veszélyes a tévézős evés

Kiegyensúlyozott táplálkozás és nassolás?

B.A.

 

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >