2019. 09. 25. - 21:40

Hogyan történik a kontaktlencse tisztítása?

Hogyan történik a kontaktlencse tisztítása?
A szemüveg nyújtotta kényelemnél nagyobb szabadságra vágyók körében igen népszerű a kontaktlencse viselése. A használat elsajátítása mellett van azonban még valami, amire kiemelt figyelmet érdemes fordítani, ez pedig nem más, mint a helyes tisztítás és tárolás.
Ezek már csak azért is rendkívül fontosak, mert a szem egészségére is hatással lehet a nem jól megtisztított lencse. Cikkünkben néhány olyan fontos területet igyekszünk górcső alá venni, amelyekkel minden kontaktlencsét viselőnek érdemes tisztában lennie. 
 
Fókuszban a higiénia 
 
Ha a szemről van szó, akkor a higiénia kiemelten fontos. Nincs ez másként akkor sem, ha a kontaktlencse tárolásáról, tisztításáról, behelyezéséről van szó. Mielőtt tehát hozzáérnénk a lencséhez, mindenképpen mossunk alaposan kezet. Legjobbnak az illatanyagoktól mentes, antibakteriális folyékony szappan bizonyul. Vizes kézzel soha ne érjünk a lencséhez, ezért a kézmosás után alapos kéztörlésnek kell következnie. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon semmilyen kis szösz a kézen. 
 
Nem csak a kéz higiéniája érdemel figyelmet, hanem a kontaktlencse tárolására alkalmas eszközé is. Ugyan ez a tartó kicsi, de folyamatos tisztasága annál fontosabb. Minden alkalommal töltsük fel tisztító folyadékkal, hiszen ez az, ami a használaton kívüli időben a lencsék tárolására és nedvesen tartására szolgál majd. 
A régi oldatot minden esetben ki kell önteni, a tartó átöblítése is lényeges, de víz helyett olyan kontaktlencse tisztító oldatot érdemes használni, mint például az AOSept Plus  HydraGlyde
 
Szabályok a szemek egészségének érdekében 
 
A lencsetisztító folyadékot minden esetben zárjuk le alaposan, és ne öntsük át másik flakonba, hiszen ezzel sterilitását kockáztatnánk. Mivel a lencsék tisztítására ez az oldat szolgál, ezért különösen fontos, hogy annak minőségére odafigyeljünk. 
 
A kontaktlencsék felhasználási ideje szintén figyelmet érdemel, ezen túl ugyanis nem felelnek meg a feléjük támasztott minőségi követelményeknek, és szúró érzést, kellemetlenséget, vagy akár a szem megbetegedését is okozhatják. Ma már olyan gazdaságos kiszerelésben is elérhetőek a lencsék, mint az Acuvue Oasys. A megfelelően megválasztott márka kiemelt jelentőséggel bír, ez ugyanis garantáltan nem irritálja majd a szemeket és az irritációtól sem kell tartani. 
 
Megfázás idejére inkább szemüveget! 
 
Vannak olyan élethelyzetek, amikor a kezek higiéniáját még a rendszeres kézmosással sem lehet száz százalékosan garantálni. A megfázásos, náthás időszakok pont ilyennek számítanak. Ilyenkor érdemes inkább a szemüveg kínálta lehetőségek mellett letenni a voksot, hiszen ellenkező esetben akár szemfertőzés, gyulladás is lehet a dolog vége. 
 
A kontaktlencse viselése ma már egyre kevésbé számít tabunak, és akik kipróbálják ezeket az eszközöket, általában saját példájukon keresztül is elmondhatják, hogy nagyon egyszerűen használhatóak. 
 
Ami inkább odafigyelést követel, az az oly sokat emlegetett higiénia. Többféle kontaktlencse tisztító folyadék közül válogathatunk manapság, melyek a tisztítást és a tárolást is megoldják. A kontaktlencsének köszönhetően az év nagy részében elfelejthetjük a szemüveg kényelmetlenségeit. 
 
Nem fog bepárásodni egy melegebb helyiségbe belépve télen, és a kellemetlen izzadás is elfelejthető a szemüveg alatt. Miért mondana le az optimális látásról, ha a fénytörési hibák korrigálásának ezt a korszerű módját is választhatja? 
 
Ma már megfizethető áron elérhetőek megbízható lencsék és tisztító folyadékok, hogy szemüveg nélkül is megvalósítható legyen bárki számára a tökéletes látás.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.