Egészség hírek

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.

Érdemes elgondolkodni a kutyatartáson, ha hosszú ideig szeretnénk élni. Ezt sugallja egy tanulmány, mely közel 3 és fél millió svéd, középkorú és ennél idősebb ember életét követte nyomon 12 esztendőn át. A tanulmány kezdetekor egyikük sem szenvedett szívbetegségben.

A kutatók megállapították, hogy az egyedül élő kutyatulajdonosoknál 11 százalékkal kisebb volt a szívbetegség miatt bekövetkező halál esélye, s harmad annyian haltak meg egyéb okból, összehasonlítva azokkal, akik szintén egyedül éltek és nem volt ebük.

Az egyedül élőknél a kutya valóságos családtag

Az egyedül élőknél a kutya valóságos családtag

A tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, ám vezetője szerint számos oka lehet annak, miért van jó hatással a szervezetre egy kutya.

„A kutyatulajdonosoknak általában magasabb szintű az aktivitásuk, amely egyike lehet a hosszabb élethez vezető okoknak – mondta Tove Fall, a svéd Uppsala Egyetemének epidemiológia professzora. – Más magyarázatok szerint a fokozott jó közérzet, az emberekkel való kontaktus, de az is vezethet hosszabb élethez, hogy a kutyának hatása van a gazdája bakteriális mikrobiómájára.”

Egy ember „bakteriális mikrobiómája” jó mikróbák milliárdjaiból áll, melyek a testben élnek és egészségesen tartják azt.

Az Egyesült Államok szakértői szerint a felfedezésnek van alapja.

A kutyasétáltatással többet mozog és társalog is az ember

A kutyasétáltatással többet mozog és társalog is az ember

„A társasági kapcsolatok stresszcsökkentőek, melyek az ember általános egészségére hatnak. Azaz, nem meglepő, hogy a kutyatulajdonosok esélye alacsonyabb a szívbetegség kialakulására” – mondta dr. Satjit Bhusri, a New York-i Lenox Hill kórház kardiológusa.

Dr. Gisele Wolf-Klein, a Great Neck-i Northwell Health geriátriai ellátással foglalkozó szakembere egyetért azzal, hogy aki felelős egy kutyáért, az naponta megy ki vele sétálni, s maga is sokat mozog. Az ebet szélben, esőben is ki kell vinni, s rossz hangulatban sem tehetjük meg, hogy nem visszük sétálni egy kicsit.

Ez különösen fontos az egyedül élőknél – tette hozzá az Uppsala egyetem végzős hallgatója, Mwenya Mubanga, a tanulmány fiatal szerzője, megjegyezve, hogy a kutya ezekben a háztartásokban valóságos családtag.

A kutatók mindenkit arra biztatnak, hogy szerezzen be egy négylábú barátot.

A tanulmányt a Scientific Reports szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

Hosszú élet - 3 dolog kell hozzá

A férfiak kevésbé épülnek fel segítség nélkül?

Ősszel a legjobb edzést elkezdeni

 

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >