Egészség hírek

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

A sportból származó agyrázkódás tünetei kétszer annyi ideig tartanak a lányoknál, mint a fiúknál – derítette ki egy új tanulmány.

Meglepő: egy friss tanulmány eredménye szerint kétszer hosszabb ideig érzik a sportolásból származó agyrázkódás tüneteit a lányok, mint a fiúk.

„Felfedezéseink megerősítik, amit sokan sejtettek a sportorvoslás terén” – fogalmazott dr. Johj Neidecker, a New York-i Raleigh sport-agyrázkódás specialistája.

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az agyrázkódások bizonyos mögöttes problémákat is súlyosbíthatnak a lányoknál, így például a migrénes fejfájást, a depressziót, a szorongást, a stresszt.

Mindez megmagyarázza a kitolódott gyógyulási időszakot – véli dr. Neidecker és kollégái.

Felfedezésüket a Journal of the American Osteopathic Association szaklapban közölték.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a teljes embert nézve kell megközelíteni a problémát és kezelni az agyrázkódást,  s a sérülés mögé sem árt betekinteni, így jobban érthetőek lesznek a gyógyulást befolyásoló, mentális és érzelmi hatások, amikor a tünetek jelentkeznek.

Az orvosoknak a tényezők felderítésekor a páciens teljes betegtörténetét ismerniük kell, ami a tinédzsereknél egyébként bonyolíthatja a felépülést.

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

Ebben a korban ugyanis sem a migrént, sem a depressziót, szorongást nem diagnosztizálják még. Ezért nem is várható a pácienstől, hogy igennel válaszoljon a kérdésre, van-e ilyen problémája. Ugyanakkor, ha a tapasztalataikról kérdezik őket, tisztább lesz a kép.

A kutatócsoport egyébként 102 lányra és 110 fiúra fókuszált, 11-18 éves kor között – akiket első alkalommal ért sportból eredő agyrázkódás. A tünetek a lányokat átlagosan 28 napig érintették, a fiúkat viszont 11 napon át, s 75 százalékuknál 3 héten belül el is múltak. A lányoknál ez csak 42 százalék volt.

Kapcsolódó cikk:

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót?

B.A.

 

 

 

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >