Egészség hírek

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

A sportból származó agyrázkódás tünetei kétszer annyi ideig tartanak a lányoknál, mint a fiúknál – derítette ki egy új tanulmány.

Meglepő: egy friss tanulmány eredménye szerint kétszer hosszabb ideig érzik a sportolásból származó agyrázkódás tüneteit a lányok, mint a fiúk.

„Felfedezéseink megerősítik, amit sokan sejtettek a sportorvoslás terén” – fogalmazott dr. Johj Neidecker, a New York-i Raleigh sport-agyrázkódás specialistája.

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az agyrázkódások bizonyos mögöttes problémákat is súlyosbíthatnak a lányoknál, így például a migrénes fejfájást, a depressziót, a szorongást, a stresszt.

Mindez megmagyarázza a kitolódott gyógyulási időszakot – véli dr. Neidecker és kollégái.

Felfedezésüket a Journal of the American Osteopathic Association szaklapban közölték.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a teljes embert nézve kell megközelíteni a problémát és kezelni az agyrázkódást,  s a sérülés mögé sem árt betekinteni, így jobban érthetőek lesznek a gyógyulást befolyásoló, mentális és érzelmi hatások, amikor a tünetek jelentkeznek.

Az orvosoknak a tényezők felderítésekor a páciens teljes betegtörténetét ismerniük kell, ami a tinédzsereknél egyébként bonyolíthatja a felépülést.

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

Ebben a korban ugyanis sem a migrént, sem a depressziót, szorongást nem diagnosztizálják még. Ezért nem is várható a pácienstől, hogy igennel válaszoljon a kérdésre, van-e ilyen problémája. Ugyanakkor, ha a tapasztalataikról kérdezik őket, tisztább lesz a kép.

A kutatócsoport egyébként 102 lányra és 110 fiúra fókuszált, 11-18 éves kor között – akiket első alkalommal ért sportból eredő agyrázkódás. A tünetek a lányokat átlagosan 28 napig érintették, a fiúkat viszont 11 napon át, s 75 százalékuknál 3 héten belül el is múltak. A lányoknál ez csak 42 százalék volt.

Kapcsolódó cikk:

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót?

B.A.

 

 

 

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >