2017. 10. 04. - 10:05

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

Hosszabb ideig kitart az agyrázkódás a lányoknál

A sportból származó agyrázkódás tünetei kétszer annyi ideig tartanak a lányoknál, mint a fiúknál – derítette ki egy új tanulmány.

Meglepő: egy friss tanulmány eredménye szerint kétszer hosszabb ideig érzik a sportolásból származó agyrázkódás tüneteit a lányok, mint a fiúk.

„Felfedezéseink megerősítik, amit sokan sejtettek a sportorvoslás terén” – fogalmazott dr. Johj Neidecker, a New York-i Raleigh sport-agyrázkódás specialistája.

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Sportból sajnos gyakran adódik agyrázkódás

Korábbi kutatások azt sugallták, hogy az agyrázkódások bizonyos mögöttes problémákat is súlyosbíthatnak a lányoknál, így például a migrénes fejfájást, a depressziót, a szorongást, a stresszt.

Mindez megmagyarázza a kitolódott gyógyulási időszakot – véli dr. Neidecker és kollégái.

Felfedezésüket a Journal of the American Osteopathic Association szaklapban közölték.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a teljes embert nézve kell megközelíteni a problémát és kezelni az agyrázkódást,  s a sérülés mögé sem árt betekinteni, így jobban érthetőek lesznek a gyógyulást befolyásoló, mentális és érzelmi hatások, amikor a tünetek jelentkeznek.

Az orvosoknak a tényezők felderítésekor a páciens teljes betegtörténetét ismerniük kell, ami a tinédzsereknél egyébként bonyolíthatja a felépülést.

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

A lányoknál sokkal hosszabb ideig fennállnak az agyrázkódás tünetei

Ebben a korban ugyanis sem a migrént, sem a depressziót, szorongást nem diagnosztizálják még. Ezért nem is várható a pácienstől, hogy igennel válaszoljon a kérdésre, van-e ilyen problémája. Ugyanakkor, ha a tapasztalataikról kérdezik őket, tisztább lesz a kép.

A kutatócsoport egyébként 102 lányra és 110 fiúra fókuszált, 11-18 éves kor között – akiket első alkalommal ért sportból eredő agyrázkódás. A tünetek a lányokat átlagosan 28 napig érintették, a fiúkat viszont 11 napon át, s 75 százalékuknál 3 héten belül el is múltak. A lányoknál ez csak 42 százalék volt.

Kapcsolódó cikk:

Agyrázkódás után abnormális menstruációs ciklus?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót?

B.A.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.