2021. 05. 19. - 10:30

Hosszú munkaórákhoz köthető a szívbetegség, a stroke és a halál?

Hosszú munkaórákhoz köthető a szívbetegség, a stroke és a halál?

Azok az emberek, akik heti 55 óránál is többet dolgoznak, lényegesen megnövelik esélyüket a szívbetegségre és az agyvérzésre, mint akik normális időmennyiséget töltenek munkával.

A szívbetegség, a stroke és az idő előtti halál nagyobb esélyéhez köti a hosszú munkaórákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legújabb, közös tanulmánya.
 
A szakemberek rávilágítottak arra, hogy aki több mint 55 órát dolgozik hetente, annál jóval magasabb az iszkémiás szívbetegség és agyvérzés valószínűsége, mint azoknál, akik nem lépik túl a szokványos munkaóra-mennyiséget.
 
A jelentés csaknem 200 országban vizsgálta, hogyan érintették az embereket a hosszú munkaórák, s ezzel együtt az iszkémiás szívbetegségek és a stroke előfordulását is feltérképezte kor és nem szerint. Olvasd el: Nagyon sok embert öl meg az ülés
 
Nem árt vigyázni a sok munkával és a kiégéssel - szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet
Nem árt vigyázni a sok munkával és a kiégéssel - szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet
 
A maga nemében elsőnek számító tanulmány szerint 745 ezer ember halt meg 2016-ban agyvérzés és szívbetegség miatt, s ezek a halálesetek a hosszú munkaórákkal álltak összefüggésben.
 
„2016-ban globálisan 488 millió ember volt kitéve az igen hosszú munkaóráknak – áll a jelentésben. – Ez a kitettség 745 194 halálesettel járt - 23,3 milliót iszkémiás szívbetegség és stroke okozott.”
 
A jelentés arra is kitért, hogy a túl sok munkához köthető, megrövidült élet elsősorban a férfiakat, a nagyobb munkaterhekkel küzdőket és azokat érintette, akik a Csendes-óceán nyugati részén, valamint Délkelet-Ázsiában élnek. Olvasd el: Megtalálták az érthetetlen hátfájdalmak okát?
 
A WHO főigazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány az utóbbi évben kissé „elmosta a határokat” az otthon és a munkahely között, mivel az elmúlt másfél évben több embernek kellett távolról dolgoznia.
 
„Számos vállalkozás volt kénytelen visszafogni vagy leállítani bizonyos műveleteit a pénz megtakarítása végett, azok az emberek pedig, akik továbbra is a bérszámfejtésben vannak, hosszabb ideig dolgoznak” – mondta el Ghebreyesus.
 
A szakember hozzátette: egyetlen munka sem ér annyit, hogy az ember a stroke-ot vagy a szívbetegséget, s főleg a korai halált kockáztassa. A kormánynak, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak együtt kell működniük annak érdekében, hogy határokat állítsanak fel és megvédjék a dolgozók egészségét.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.