2021. 03. 31. - 10:30

Nagyon sok embert öl meg az ülés

Nagyon sok embert öl meg az ülés

Nagyon fontos lenne növelni az emberek testmozgásának gyakoriságát – egy új tanulmány szerint az ülő életmód felelős a globális elhalálozások csaknem 10 százalékáért.

Megdöbbentő számok: a mozgásszegény magatartás világszerte az elhalálozások több mint 8 százalékáért felelős, különböző betegségek nyomán – állapították meg a kutatók egy új tanulmány keretében.
 
Az ülő életmód, a fizikai inaktivitás ismert kockázati tényező az idő előtti halál esetében, számos, nem fertőző betegség kialakulásáért felel, beleértve a szívbetegséget, stroke-ot, magas vérnyomást, 2-es típusú diabéteszt és nem kevés rákbetegséget. Olvasd el: Így légy fitt és egészséges
 
Az új tanulmány során a szakemberek 168 ország adatait 2016-os adatait elemezték. Kiderült, hogy a fizikai inaktivitásnak tulajdonítható, nem fertőző betegségek aránya igen magas volt - magas vérnyomás esetén csaknem 2 százalék, a demencia esetében több mint 8 százalékig terjedt.
 
Az ülő életmód számos betegség kialakulásáért felelős
Az ülő életmód számos betegség kialakulásáért felelős
 
Mozgásszegény életmódnak azt nevezzük, amikor az ember kevesebb, mint 150 perc közepes intenzitású mozgást végez hetente, vagy mozgása nem éri el a legalább 75 perc intenzív intenzitású heti fizikai aktivitást.
 
Az is kiderült, hogy a jómódú nemzetek lakosainál több mint kétszer nagyobb a kockázata ezen, fizikai inaktivitással összefüggő betegségek kialakulásának, mint a szegényebb nemzetek népeinél.
 
Ugyanakkor, a közepes jövedelmű országokban van a legtöbb, ilyen szempontból veszélyeztetett ember a nagyobb népesség miatt. Olvasd el: Megtalálták az érthetetlen hátfájdalmak okát?
 
Ez azt jelenti, hogy minden haláleset 69 százalékát, illetve a szívbetegséggel összefüggő elhalálozások 74 százalékát teszik ki, amelyek a fizikai inaktivitással hozhatók kapcsolatba.
 
A nem fertőző betegségekből eredő halálesetek 80 százaléka az alacsony- és közepes jövedelmű országokban fordul elő.
 
A fizikai inaktivitással járó halálozások megdöbbentően nagy mértéket öltenek a latin-amerikai és karibi országokban, valamint a magas jövedelmű nyugati és ázsiai-csendes-óceáni országokban – mondták el a kutatók, akik Peter Katzmarzyk vezetésével folytatták le a tanulmányt a La Baton Rouge-i Pennington Biomedical Research Centerben.
 
A legalacsonyabb számokat a szubszaharai Afrika, Óceánia, valamint Kelet- és Délkelet-Ázsia országaiban tapasztalták.
 
Megfigyeléses tanulmányról van szó, amely ugyan nem állíthat ok-okozati összefüggést, de a kapcsolat látványosnak tűnik. A fizikai inaktivitással járó közegészségügyi teher valóban globális kérdés, mely nemzetközi együttműködést sürget.
 
Az Egészségügyi Világgyűlés 2018-ban célul tűzte ki, hogy világszerte csökkenti az emberek ülő életmódját – lehetőleg 15 százalékkal 2030-ig.
 
A tanulmányt a British Journal of Sports Medicine szaklap közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.