2022. 01. 12. - 09:50

Íme a 4 dolog, ami ronthatja egy nő egészségét

Íme a 4 dolog, ami ronthatja egy nő egészségét

Középkorúként négy tényező jelezheti előre, ha egy hölgynek romlani fog később az egészségügyi állapota. Érdemes ezekre odafigyelni.

Évtizedekre előre megjósolhatja egy nő egészségi állapotát, ha nyomon követi az egészségét középkorúként. Van ugyanis négy alapvető tényező, amelyek 55 éves korban történő felmérése összefüggésbe hozható a fizikai egészség 10 évvel későbbi, jelentős romlásával.
 
Ez a négy dolog a magasabb testtömeg-index (BMI), a dohányzás, az arthritis és a depresszió tünetei – mutatott rá egy új tanulmány.
 
„Az 55-től 65 éves korig tartó időszak kritikus évtized lehet – mondta dr. Daniel Solomon, a tanulmány társszerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház reumatológiai, gyulladásos és immunitási osztályának munkatársa. - Ebben az időszakban jelenlevő egészségi állapot és egyes tényezők kikövezik az utat a későbbi időszakra nézve. A jó hír az, hogy a középkorú nők nagy része igen stabil és nem fog hanyatlást tapasztalni. Ám ha sikerül azonosítani a nagyobb kockázatnak kitett hölgyeket, az segíthetnek a megelőző beavatkozások elindításában.” Olvasd el: Megduplázza a depresszió esélyét az inzulinrezisztencia
 
Négy tényezőre érdemes figyelni és kezelni a problémákat, ha el akarjuk kerülni a hanyatlást
Négy tényezőre érdemes figyelni és kezelni a problémákat, ha el akarjuk kerülni a hanyatlást
 
A tanulmányhoz a kutatócsapat 1996 és 2016 között követett nyomon amerikai nőket. Tanulmányozták egészségi állapotukat, laboratóriumi méréseiket és képalkotó értékeléseiket.
 
Összehasonlították az 55 éves nők összpontszámát a 65 éves korukban elért pontszámukkal, s kiderült számukra, hogy a vizsgált hölgyek 20 százaléka tapasztalt klinikailag jelentős fizikai egészségi állapotromlást.
 
Konkrétabban, azoknál, akiknek fizikai egészsége és funkcionalitása magasabb volt, kevésbé volt valószínű a hanyatlás.
 
Utóbbival azonban összefüggött a magasabb BMI (magasságon és testsúlyon alapuló mérés), az alacsonyabb iskolai végzettség, a jelenlegi dohányzás, a klinikailag jelentős depressziós tünetek és egyéb egészségügyi problémák jelenléte, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, az ízületi gyulladást és a csontritkulást. Olvasd el: A túl sok szabadidő is káros lehet a jó közérzetre
 
Bár a résztvevők sokfélék voltak, így a tanulmány – melyet a a JAMA Network Open közölt - reprezentatív, a vizsgálat azonban kisméretűnek számított, mindössze 1091 nőt vontak be.
 
A tanulmány szerzői megjegyezik: az eredményeket egy nagyobb csoportban is szükséges volna érvényesíteni.
 
A szakemberek most azon dolgoznak, hogy meghatározzák, hogyan alkalmazhatják eredményeiket a klinikai gyakorlatban.
 
Ez magában foglalhatja egy kockázati pontszám kidolgozását, melyet az orvosok és pácienseik felhasználhatnak az egészségi állapot jövőbeni romlásának valószínűségének meghatározására.
 
Ha ugyanis azonosítani lehet a kockázati tényezőket és azokat az embereket, akik nagyobb veszélyben vannak, el lehet végezni beavatkozásokat, amelyek megakadályozhatják az egészségromlást és segítenek „jobb útra terelni” az illető állapotát.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.