2021. 09. 20. - 10:20

A túl sok szabadidő is káros lehet a jó közérzetre

A túl sok szabadidő is káros lehet a jó közérzetre

Nemcsak az ártalmas az ember mentális egészségére, ha alig van szabadideje. Ha túl sok van, az szintén káros lehet a jó közérzetre nézve – mutattak rá a kutatók.

Sok ember érzi magát túlterheltnek nap mint nap, ám nem kevesen vannak olyanok is, akiknek túl sok a szabadideje.
 
Tanulmányok sorát átvizsgálva kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a túl kevés és a túl sok szabadidő is rossz hatással van az ember jó közérzetére.
 
Nem meglepő, ha leszívja energiánkat és tönkreteszi jókedvünket az állandó nyomás, az idővel való versenyfutás – no és a stressz, amit mindez előidéz. Ezt már számos tanulmány dokumentálta. Olvasd el: 5 súlyos dolog, amit a stressz tesz velünk
 
Az új felfedezések azonban arra világítanak rá, hogy ott a másik véglet is: a túl sok szabadidő is csökkentheti a jó közérzetet, mégpedig azért, mert az ember nem érzi igazán hasznosak, produktívnak magát – mondta Marissa Sharif, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem marketing területen tevékenykedő adjunktusa. Olvasd el: Nagyon sok embert öl meg az ülés
 
szabadido_1
 
A „produktív” többet jelent, mint elfoglaltnak lenni. Az „elfoglaltság” manapság afféle státusz-szimbólum lett a társadalomban – jelezve, hogy valaki fontos ember.
 
Produktívnak lenni azonban mást jelent: az életcél érzésünkkel függ össze, s ez sokaknál hiányzik – hívta fel a figyelmet Sharif.
 
A Journal of Personality and Social Psychology folyóiratban megjelent tanulmány ezt vizsgálta át tüzetesebben.
 
Az egyik felmérés, mely több mint 13.600 felnőtt dolgozóval készült, rámutatott: azok, akiknek a legkevesebb szabadidejük - napi 1 óra - hajlamosak alacsonyabbra értékelni az életükkel való elégedettséget. A második felmérés ugyanerre világított rá, hozzátette azonban, hogy a bőséges szabadidő sem jobb. 
 
A jelek szerint az okoz leginkább jó érzést, ha napi 2 plusz óránk áll rendelkezésre a szabadidő tekintetében.
 
A jó közérzet elkezd csökkenni, amint az embereknek több mint 5 órája eltölthető szabadon naponta.
 
A szabadidő kifejezés mibenlétét is érdemes ugyanakkor tisztázni. Ez nem azt jelenti, hogy a kötelező házimunkákat el tudjuk végezni ebben az időben, vagy hogy el tudunk menni a fogorvoshoz. A szabadidőben valóban azt kell csinálnunk, amihez kedvünk van, ettől lesz pihentető és feltöltő.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.