2020. 11. 30. - 10:50

Javíthatják az agyműködést a flavonoid-gazdag kakaóitalok?

Javíthatják az agyműködést a flavonoid-gazdag kakaóitalok?

Kiderült: a nagy mennyiségű flavonoidot tartalmazó kakaóitalok képesek javítani az agy oxigénellátását és a kognitív teljesítményt egészséges felnőtteknél.

Érdemes inni a kakaót? Egy új tanulmány rámutatott: egészséges felnőttek esetében a flavonoidban gazdag kakaóitalok képesek javítani az agy oxigénellátását és a kognitív teljesítményt.
 
A kutatók egy két vizsgálatból álló tanulmány során tesztelték a kakaó-flavonoidok bevitelét – írta meg a Scientific Reports. Az alanyoknak az egyik kísérlet során flavonodiban gazdag kakaót adtak, a másikban pedig nagyon alacsony flavonoidszintű, feldolgozott kakaót fogyasztottak a résztvevők.
 
Sem a kutatók, sem a résztvevők nem tudták, hogy a kettős vak vizsgálat során milyen típusú kakaót fogyasztottak az alanyok – megakadályozván ezzel az elvárások hatását az eredményekre. Olvasd el: Pozitív hatással bír a kismamákra a csokoládé?
 
A kakaóban levő flavonoid serkenti az agyat
A kakaóban levő flavonoid serkenti az agyat
 
A magas flavonoid-tartalmú kakaó bevitel azonban gyorsabb és nagyobb mértékű agyi oxigénellátást eredményezett a 18 felnőtt férfiból 14-nél (életkoruk 18-45 év közötti volt), s jobban teljesítettek a komplex teszteken – állítják a kutatók.
 
„A flavonoidok kis molekulák, amelyek sok gyümölcsben és zöldségben, de a kakaóban is megtalálhatók – mondta el Catarina Rendeiro, a tanulmány egyik vezető kutatója, a Birmingham-i Egyetem biológusa. – Ezek adják a zöldségek és gyümölcsök színét, s köztudottan javítják az érrendszer működését. Szerettük volna megtudni, hogy a flavonoidok az agy érrendszerének is kedveznek-e, s hogy ez pozitív hatással lehet-e a kognitív funkcióra”.
 
Rendeiro megjegyezte: az a 4 felnőtt, akiknél a flavonoid-bevitel nem mutatott javulást, már a kiinduláskor a legmagasabb oxigénellenes válaszokkal rendelkezett. Vagyis, ez arra utalhat, hogy akiknél eleve elég magas ez a szint, azoknál kevés a fejlődés lehetősége. Olvasd el: 5 étel és ital a kiegyensúlyozottsághoz
 
Összességében azonban a felfedezések azt mutatják, hogy a flavonoidoknak való kitettség után az érrendszeri aktivitás javulása összefügg a kognitív funkció javulásával.
 
Rendeiro az Illinois-i Egyetemmel együtt vezetette a kutatást, az Urbana-Champaign pszichológia professzoraival, Monica Fabianával és Gabriel Grattonnal.
 
Fabiana elmondta: a csapat az agyban a frontális kéreg oxigénellátását mérte, mely kulcsfontosságú a tervezésben, a szabályozásban és a döntéshozatalban, olyan technikával, amely fényt használ az agyi véráramlás változásainak rögzítésére.
 
A vizsgálatnak vannak azonban korlátai – hiszen összesen 18 férfi önkéntes vett részt benne, tehát az alanyok száma kicsi volt és nőket sem tartalmazott a kísérlet. „A hölgyeket kizárták a vizsgálatból, hogy biztosítsák a homogénebb mintát, s minimalizálják a menstruációs ciklus alatti hormonális ingadozások érrendszeri kimenetelére gyakorolt ​​hatását” - jelezték a kutatók a tanulmányban.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.