2020. 08. 05. - 11:00

Jobb a barna cukor?

Jobb a barna cukor?

Válasszuk a barnát a fehér cukor helyett? Tekintve, hogy a cukorfogyasztás általában véve nem előnyös, melyik mellett tehetjük le mégis a voksunkat?

A cukorfogyasztás számos ember mindennapjainak a része, s bár túlzásba vinni nem egészséges, mértékkel ehetünk cukrot. Igen ám, de milyet? Olvasd el: Kerüljük a cukrot, elkerül a téli depresszió
 
A barna cukrot sokan jóval egészségesebbnek tartják a fehérnél. A különbség azonban annyi a kettő között, hogy a fehéret kissé jobban feldolgozzák, finomítják, mint a teljes, nem finomított barnát.
 
Barna színe a hozzáadott melaszból származik, míg a fehér változat nem tartalmazza ezt a koncentrált szirupot. A barna cukor gazdagabb és édesebb, nedvesebb, csomósabb textúrával rendelkezik. A fehér cukor ezzel szemben szemcsés és száraz. Olvasd el: 5 mítosz a csokiról
 
Kicsivel jobb a barna cukor, de a tápértéket tekintve nincs sok különbség
Kicsivel jobb a barna cukor, de a tápértéket tekintve nincs sok különbség
 
Mi a különbség tápérték szempontjából?
 
Sokan úgy vélik, a barna cukor egészségesebb választás, mint a fehér. Az igazság azonban az, nehéz nagy eltérést találni a kettő között, ha a tápértékről van szó. A barna cukor kissé nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, például kalciumot, vasat és káliumot, mint a fehér cukor - ez alapvetően a melasznak köszönhető.
 
A kalóriák tekintetében is kissé jobb a barna, mint a fehér cukor. Miközben egy teáskanál (4 gramm) barna cukor 15 kalória, ugyanennyi fehér 16,3 kalória.
 
A fehér és a barna cukor táplálkozási különbségei lényegében elhanyagolhatóak, alig változtatnak bármin. E két cukortípus választásakor tehát leginkább az ízre és a színre hagyatkozhatunk. Ismert tény ugyanakkor, hogy a cukor áll az elhízás és egyéb, potenciálisan veszélyes állapotok mögött, így a diabéteszhez és a szívproblémákhoz is hozzájárul. Olvasd el: Vigyázat, ezek az ételek csökkenthetik az immunitást
 
Napjainkban a péksütemények nagyon népszerűek, ami annyiban aggasztó, hogy ezek elkészítéséhez ideális a fehér cukor használata. Semleges ízt kölcsönöz annak a receptnek, amelyhez hozzáadják, ezért részesítik előnyben a szakácsok a különféle gyümölcsös és ízesített péksütik készítésénél.
 
A barna cukor ugyanis megtartja a nedvességet és intenzívebb, karamell-szerű ízt ad a melasz miatt a péksüteménynek. Olyan ételekhez, mint a gyümölcsös és fűszeres kekszek, muffinok, cukkinikenyér, csokoládéchips-es kekszek, ez kiválóan alkalmazható. Mázakhoz és szószokhoz, így például a jól ismert barbecue szószhoz is jól használható.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.