2019. 08. 21. - 11:25

Jobban alszanak az optimisták

Jobban alszanak az optimisták

Az optimista emberek jobb alvást mondhatnak magukénak, mint akik pesszimistábban állnak az élet dolgaihoz – állítja egy új tanulmány.

Azok az emberek, akik optimisták, jobban alszanak a társaiknál. A kutatók a Behavioral Medicine szaklapban közölték tanulmányuk eredményét, mely szerint az alvás minősége jelentősen összefügg az optimizmussal.
 
A közelmúltbeli tanulmány rámutatott, hogy a leginkább optimista emberek a legjobb alvók.
 
Rosalba Hernandez, a kutatók egyike elmondta: a tanulmány jelentős összefüggéseket tárt fel az optimizmus és a tesztalanyok által jelentett alvás különféle jellemzői között, beleértve a társadalmi-demográfiai jellemzőket, az egészségügyi feltételeket és a depressziós tüneteket is.
 
Jobban alszik, aki optimistán látja a világot
Jobban alszik, aki optimistán látja a világot
 
A résztvevők optimizmus-skáláját egy 10 elemből álló felmérés segítségével mérték, amely azt kérte az alanyoktól: osztályozzák egy 5 pontos skálán, mennyire értenek egyet bizonyos pozitív kijelentésekkel, mint például „mindig optimistán gondolok a jövőre”, vagy a negatív kijelentésekkel, például „nehezen tudom elképzelni, hogy a dolgok egyszerűen menjenek”.
 
A 6-30 pontos skála mellett a résztvevők alvásukról is beszámoltak, kétszer, 5 év különbséggel, értékelve alvásuk minőségét és hosszát az előző hónapban. A felmérés felbecsülte, jellemző-e rájuk az álmatlanság, a nehéz elalvás, hány órát alszanak összességében naponta.
 
Az alanyok egyébként részesei voltak egy alvástanulmánynak is, melyet Chicagóban végeztek el aktivitás-monitorok segítségével, három napon át. A résztvevők évente két alkalommal viseltek monitorokat. A monitorok az alvás időtartamáról, az alvás időtartamának százalékáról és az alvás közbeni nyugtalanságról gyűjtöttek adatokat.
 
Hernandez és a tanulmány társszerzői felfedezték, hogy a résztvevők optimizmusát tekintve - minden egyes szórás növekedésével, vagyis az adatpontok közötti átlagos távolsággal – 78 százalékkal nagyobb esélyük volt az optimistáknak arra, hogy nagyon jó alvásminőséget jelentsenek.
 
Hasonlóképpen azok a személyek, akikre nagyobb optimizmus volt jellemző, nagyobb valószínűséggel jelentették, hogy jól alszanak, napi 6-9 órát pihenve. Nekik 74 százalékkal nagyobb esélyük volt arra, hogy ne küzdjenek álmatlansággal.
 
„Az egészséges alvás hiánya lassan társadalmi probléma, a rossz pihenés számos egészségügyi problémát von magával – elhízást, magas vércukorszintet s a halálozás magasabb kockázatát” – mondta Hernandez, hozzátéve, hogy az optimista gondolkodás ugyanakkor pszichológiai eszközként működik, segít betegségmentes életet élni.
 
Bár a tudósok nem biztosak abban, miként is befolyásolja az alvási szokásokat az optimizmus, feltételezik, hogy a pozitivitás tompíthatja a stressz hatásait az adaptív megbirkózás elősegítése révén.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.