2019. 07. 03. - 10:50

Kávé segíthet a fogyásban?

Kávé segíthet a fogyásban?

Kiderült: a kávé képes stimulálni azt a zsírszövetet, mely szerepet játszik az energiaégetésben – ez pedig igen fontos lehet a túlsúly elleni küzdelemben.

Stimulálhatja az úgynevezett barna zsírszövetet a kávé. Ez a zsírszövet játszik szerepet az energia elégetésében, vagyis nagyon valószínű, hogy a reggeli kis fekete hozzájárulhat a plusz kilók elleni harchoz.
 
De mit tud a barna zsírszövet? Ez egyike a kétféle zsírszövet-típusnak, amely az állatoknál és az embereknél is jelen van. Bár a kutatók korábban azt hitték, főleg a kisbabákra és téli álmot alvó állatokra jellemző, pár éve világossá vált számukra, hogy ezzel a felnőttek is rendelkeznek.
 
A barna zsírszövetek feladata az energiaégetés általi hőtermelés, a fehér zsírszövettel ellentétben, amely a felesleges kalóriát elraktározza.
 
A kávé segíthet a fogyásban?
A kávé segíthet a fogyásban?
 
Akinek alacsony a súlya, illetve testtömege (BMI), az ennek alapján sokkal több barna zsírszövettel rendelkezik. Ez a zsírszövet a zsír és a cukor elégetésével hőt termel, olyakor a hidegre adott válaszként.
 
Amennyiben növeljük az aktivitását, a vérzsír- és a vércukorszint egyaránt javul, az extra kalória elégetése pedig hozzájárul a fogyáshoz. A barna zsírszövet aktivitásának stimulálására azonban eddig nem volt ötlet – mondta el Michael Symonds professzor, a tanulmány társszerzője.
 
Most végezték el az első olyan kutatást, melyből kiderült, hogy a kávé közvetlen hatást gyakorolhat a barna zsírszövet funkcióira. Az eredmény jelentősége kiemelkedő, hiszen az elhízás jelentős probléma, mára csaknem minden társadalomban. Nő a cukorbetegek száma is, s minderre a barna zsírszövet megoldási lehetőséget kínálhat.
 
A kutatók először őssejtkísérletekben tanulmányozták a kávé barna zsírszövetre gyakorolt hatását, a megfelelő adag felfedezésével azonban embereken is elkezdték tesztelni a dolgot.
 
Mivel az ismert, hogy a barna zsírszövet a nyak táján található, az embereken is vizsgálni lehetett, hogy a kávé elfogyasztása után melegebbé válik-e a barna zsírszövet, s az eredmény pozitív lett.
 
Most csupán azt szükséges kideríteni, hogy a kávéban levő koffein, vagy egyéb stimulálja-e a barna zsír aktivizálódását. A professzor elmondta: jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálnak, vajon hasonló hatást váltanak-e ki.
 
Amennyiben kiderül, melyik összetevő felelős mindezért, a felfedezést fel lehet majd használni a súlykontroll programokban.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.