2021. 01. 04. - 09:17

Kemoterápiás szer is hatékony lehet a koronavírus ellen

Kemoterápiás szer is hatékony lehet a koronavírus ellen

Az eredetileg limfóma kezelésére kifejlesztett kemoterápiás gyógyszer hatékony lehet a koronavírustól szenvedő betegeknél.

Úgy tűnik, a pralatrexát kemoterápiás gyógyszer hatékony lehet a koronavírus elleni küzdelemben – ezt a készítményt eredetileg a limfóma kezelésére fejlesztették ki – írta meg a PLOS Computational Biology.
 
A felfedezés egy új, számítógépes gyógyszer-szűrési módszer, valamint laboratóriumi kísérletek eredménye, melyet kínai kutatók a Shenzheni Fejlett Technológia Intézet munkatársaival együtt végeztek el.
 
„Adataink szerint a pralatrexát képes hatékonyabban gátolni a koronavírus replikációt, mint az eddig sikeresnek tartott remdesivir” - mondta Yanjie Wei, a tanulmány társszerzője, a Nagy teljesítményű
Számítástechnikai Intézetek shenzeni központjának ügyvezető igazgatója. Olvasd el: Tízből egy koronavírusos beteg tüdő- és vesekomplikációkkal néz szembe
 
Kemoterápiás gyógyszer segíthet a koronavírus kezelésében
Kemoterápiás gyógyszer segíthet a koronavírus kezelésében
 
Mióta a globális járvány 2020 elején elkezdődött, a kutatók megpróbálták felhasználni a meglévő gyógyszereket a fertőzött betegeknél, annak érdekében, hogy a hatékony kezelést gyorsabban kifejlesszék.
 
Wei és munkatársai leszögezték: a számítógépes modellek segíthetnek azonosítani a potenciálisan újra használható gyógyszereket, azzal, hogy szimulálják, miként működnének a koronavírussal kölcsönhatásba lépve.
 
A tanulmányhoz a kutatók több számítási technikát kombináltak mély-tanulási technológiákkal, amelyek a gyógyszer-vírus kölcsönhatásokat szimulálják. 
 
E hibrid megközelítést alkalmazták 1906 meglévő gyógyszer szűrésére, hogy képesek legyenek korlátozni vagy leállítani a koronavírus replikációját – azaz a vírus növekedését a testben -, s mindezt az RNS-függő RNS-polimeráz nevű vírusfehérje megcélzásával vitték véghez. Olvasd el: Koronavírus - 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek
 
Az új szűrővizsgálat négy ígéretes gyógyszert azonosított, melyeket a szakemberek laboratóriumi kísérletek során teszteltek a vírus ellen.
 
Kiderült: a gyógyszerek közül kettő, a pralatrexát és az azitromicin sikeresen gátolta a vírus replikációját, a pralatrexát látszólag hatékonyabb, mint a remdesivir. Utóbbit szokás alkalmazni bizonyos Covid-19 betegek kezelésére – összegezték a kutatók.
 
Hozzátették ugyanakkor: további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy biztonsággal állíthassák: a gyógyszerek felhasználhatók a koronavírus kezelésében.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.