2020. 11. 25. - 10:35

Új vegyületek a koronavírus potenciális kezelésére?

Új vegyületek a koronavírus potenciális kezelésére?

Kutatók új gyógyszervegyületeket fedeztek fel, melyek egy fehérjét céloznak meg – azt, amelyik az új koronavírus és más, járvány-potenciállal rendelkező vírusok szaporodását teszi lehetővé az emberi sejtekben.

Új gyógyszervegyületeket azonosítottak a Maryland-i Egyetem kutatói: ezek a vegyületek olyan fehérjéket céloznak meg, amelyek lehetővé teszik az új koronavírus és egyéb, potenciálisan járvánnyal járó vírusok szaporodását az emberi sejtekben. Mindez előrelépéshez vezethet a Covid-19 új terápiáinak kifejlesztésében.
 
A szakemberek szerint az azonosított összetevők megzavarják az emberi sejtekben lévő fehérjekomplex működését, amely kritikus fontosságú a koronavírusok replikációja és túlélése szempontjából, beleértve azt is, amely a Covid-19-et okozza. Olvasd el: Koronavírus - 5-ből 4 embernél alakulnak ki tünetek
 
A kutatók úgy vélik, a felfedezések – melyeket a PNAS szakfolyóirat közölt -, új, széles spektrumú vírusellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethetnek, melyek olyan vírusokat céloznak meg, mint az influenza, az Ebola és a koronavírusok, például a SARS-CoV-2.
 
Új vegyületeket azonosítottak a kutatók - hatékonyak lehetnek új koronavírus-gyógyszerek kifejlesztésére
Új vegyületeket azonosítottak a kutatók - hatékonyak lehetnek új koronavírus-gyógyszerek kifejlesztésére
 
Elmondásuk szerint a vegyületek megzavarhatják az ún. SKI fehérje-komplexet az emberi testben, mely szabályozza a sejt működésének különböző aspektusait.
 
A legutóbbi tanulmányban a kutatók felfedezték: ezen komplex létfontosságú szerepet játszik abban, hogy a vírus lemásolja genetikai anyagát - az RNS-t - a fertőzött sejteken belül.
 
„Megállapítottuk: az SKI komplex megzavarása megakadályozza, hogy a vírus önmagát lemásolja, ami lényegében elpusztítja azt” – emelte ki Matthew Frieman, a tanulmány társszerzője a Marylandi Egyetemről.
 
Hozzátette: azonosítottak összetevőket is, amelyek az SKI komplexet célozzák meg, s ezzel nemcsak a koronavírusokat, hanem az influenza- és a filovírusokat is gátolják, például azt, amelyik az Ebolát okozza. Olvasd el: Koronavírus - Nem valószínű, hogy gyógyulás után 6 hónapig megfertőződik valaki?
 
A kutatók számítógépes modellezéssel azonosítottak egy kötési helyet az SKI komplexen és megtalálták a kémiai vegyületeket, amelyek ehhez a helyhez kapcsolódhatnak.
 
A későbbi kísérleti elemzésből kiderült az is, hogy ezen vegyületek antivirális aktivitással rendelkeznek a koronavírusok, az influenza vírusok és a filovírusok, például az Ebola ellen.
 
„A felfedezések fontos elő lépést jelentenek a potenciális új vírusellenes szerek azonosításában, amelyek felhasználhatók számos halálos fertőző betegség kezelésére” – mondta el a tanulmány vezető szerzője, Stuart Weston, szintén a Marylandi Egyetem munkatársa.
 
Az ilyen gyógyszerekben megvan a lehetőség a fertőző betegségek gyógyítására, melyek a jövőbeli járványokat illetően is ígéretesek lehetnek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.