2021. 06. 23. - 10:20

Kényszeres vásárlás – Vajon mi is függők vagyunk?

Kényszeres vásárlás – Vajon mi is függők vagyunk?

Sokan szeretnek vásárolni, ám vannak, akik számára ez gyakorlatilag a mindent jelenti. A kényszeres vásárlás létező rendellenesség. De mikor válik a beszerzés függőséggé?

Furcsán hangozhat, hogy a vásárlás is a függőségek közé sorolható. Pedig így van. Az emberek többsége szeret vásárolni, ám ha valaki állandóan azon gondolkodik, tervezget, mit vegyen legközelebb - vagyis a vásárlás megszállottja -, az már függőségre utal.
 
A vásárlásfüggőség vagy kényszeres vásárlási rendellenesség létező probléma. Sokan elfedik azzal, hogy olykor „terápia” jelleggel szereznek be dolgokat, mert éppen rossz passzban vannak, ám jóval több ember szorulna valóban pszichológus segítségére emiatt, mint hinnénk.
 
A kóros vásárlási igényről, mint klinikai esetről a 20. század elején írtak először a szakemberek, azonban sok van ma is közülük, aki nem tudja eldönteni, valós függőségnek lehet-e ezt nevezni.
 
Ahhoz, hogy leszokjunk róla, előszöris meg kell értenünk a problémát.
 
Napjainkban a fogyasztás széleskörben elterjedtsége, sőt a boltok ösztönző magatartása jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az emberek vigasztalást találjanak a vásárlásban. Ez a függőség gyakran megküzdési mechanizmus, amely segít elfedni az érzelmi fájdalmat, a valós szorongást, amely valami miatt kialakult. Olvasd el: Terjednek az okos bevásárlókocsik
 
Azonnali kielégülést tesz lehetővé, ami csak még inkább belehúzza az embert a kényszeres vásárlásba.
 
A vásárlásfüggők mindennél előrébb helyezik a vásárlás lehetőségét
A vásárlásfüggők mindennél előrébb helyezik a vásárlás lehetőségét
 
Több, negatív érzelem kapcsolódik ehhez a magatartáshoz. Ilyen a kevés önbizalom, az érzelmi és érzékszervi túlterhelés, a kognitív zavar, a stressz miatti lassú kognitív képességek.
 
Az értelmetlen vásárlás nem jó dolog, a kényszerességgel járó kiadások nagy összegeket emészthetnek fel – sokszor teljesen feleslegesen. Ha ilyen problémával küzdünk, könnyen túlléphetjük a költségvetésünket.
 
Ha valakinek állandóan a vásárláson jár az esze, ráadásul egyéb, fontos dolgokat is háttérbe szoríthat. Például:
 
-a lényeges feladatokról elterelődik figyelme a vásárlás lehetősége irányába: mikor mehet beszerezni ezt-azt.
 
-akár a feladat jó megoldása helyett is ezen gondolkodik. A nap jelentős részét azzal tölti, hogy vásárol, vagy megtervezi a vásárlást.
 
-az mindig elsőbbséget élvez, s szinte minden beszélgetésében megemlíti.
 
A vásárlás-függőség legkomolyabb jele, ha a lelki kényeztetés, amelyet ezzel elégít ki az illető, már az anyagi és mentális jólétét is veszélyezteti. Az ilyen vásárlások gyakran végződnek azzal, hogy megbánja a beszerezést.
 
Tipikus példa erre: vásárlás a számlák fizetése helyett, adósságok halmozása a vásárlás eredményeként; az illető többet költ, mint amennyit megengedhetne magának.
 
A vásárlásfüggők boldognak akarják érezni magukat, s ehhez a beszerezés nyújt nekik lehetőséget. A vásárlás rabjai minden negatív érzelmet megpróbálnak eloszlatni a vásárlás által nyújtott azonnali kielégüléssel, s ezzel egy ördögi körbe kerülnek. Nem nehéz belátni, hogy ezen egy idő után már csak beavatkozással lehet segíteni, terapeuta vagy pszichológus bevonásával.
 
Hogyan lehet még kikerülni belőle?
 
Nemet kell mondani a hitelkártyákra, a meglévő kártyákat pedig – az adósság rendezése után természetesen – felszámolni. Csak egy bankkártyát és készpénzt tartsunk magunknál, ami a mindennapi élethez kell.
 
Készítsünk költségvetést és ragaszkodjunk hozzá.
 
Ne csábuljunk el, ha azt látjuk egy oldalon: „kosárba”. Korlátozzuk bevásárló listánkat arra, amire szükségünk van, azt vásároljuk meg, ahelyett, hogy halmoznánk a kosár tartalmát – és az összeget.
 
Ha késztetést érzünk a vásárlásra, tereljük el a figyelmünket! Mozogjunk, temetkezzünk a hobbinkba, beszéljünk valakivel, lehetőleg olyannal, aki tisztában van a problémánkkal.
 
Nem utolsósorban pedig keressünk segítséget. A vásárlási függőség összetett pszichológiai probléma, amely beavatkozást és támogatást igényel. Fontos konzultálni egy szakképzett pszichológussal az ördögi kör megtöréséhez. Támogatói csoportokhoz is csatlakozhatunk, akik ugyanezen a gondon vannak túl és bátorítást adhatnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.