2021. 05. 31. - 10:05

Két jel felismerése csökkenti a koronavírus okozta halál kockázatát

Két jel felismerése csökkenti a koronavírus okozta halál kockázatát

Enyhítheti a Covid-19-ből eredő halál rizikóját két, otthon is könnyen mérhető jel figyelemmel kísérése – állítja egy új tanulmány.

A koronavírus terjedése szerte a világon óriási problémákat okoz. Különösen félelmet kelt az emberekben, hogy sok esetben nem lehet tudni, vajon enyhe vagy súlyos lefolyású lesz-e a betegség – igaz, számos tényező jelezheti előre, kinél lehet számítani komplikációkra. Olvasd el: Top 5 állapot, amely súlyos koronavírus-fertőzéshez vezethet
 
Egy új tanulmány most arra hívta fel a figyelmet: lehet mód a koronavírusból eredő halál kockázatának csökkentésére, két tünet felismerésével.
 
A mellkasi fájdalom és a légzési probléma
 
Az Influenza and Other Respiratory Viruses szaklapban megjelent tanulmány szerint a légzésszám és a vér oxigén-telítettségének otthoni figyelemmel kísérése mérsékelheti a halálesetek számát. A betegeknek ugyanis azonnal orvosi ellátás kell, ha olyan, nyilvánvaló tüneteket tapasztalnak, mint a tartós fájdalom vagy nyomás a mellkasban, illetve a légzési nehézség. Olvasd el: Súlyos koronavírus? Hatékony előrejelző az ízvesztés fokozata
 
Vészjelzés a légzési probléma és a mellkasi fájdalom
Vészjelzés a légzési probléma és a mellkasi fájdalom
 
A Washingtoni Egyetem szakértői kiemelték, hogy ezek a jelzésértékű tünetek hiányozhatnak, akkor is, ha a légzés és a vér oxigénszintje elérte a káros szintet. A koronavírusban szenvedők elmulaszthatják a korai orvosi beavatkozást, mire olyan tüneteket tapasztalnak, amelyek tényleges figyelmet váltanak ki.
 
„A legtöbb Covid-os betegnek nincs nehézlégzése, s az igen alacsony oxigéntelítettség ellenére is lehet tünetmentes. Jó lenne, ha a betegek követnék a jelenlegi útmutatást, mert előfordulhat, hogy nem tapasztalnak nehézlégzést, noha a vér oxigénszintje alacsonnyá válik - ilyenkor nincs esély arra, hogy korán beavatkozzunk, életmentő kezelés formájában” – mondta el Nona Sotoodehnia kardiológus.
 
A kutatók 1.095, 18 éves és ennél idősebb személy esetét vizsgálták, akik koronavírussal kerültek kórházba - a seattle-i Washingtoni Egyetem kórházaiba vagy a chicagói Rush Egyetem Egészségügyi Központba, 2020. március elseje és június 8-a között.
 
Megállapították, hogy a hipoxémiás betegek – akiknek alacsony a vér-oxigén telítettsége; 91 vagy kevesebb százalék - halálozási kockázata 1,8-4,0-szor magasabb volt, mint a normál vér-oxigénszinttel bevitt betegeké, vér oxigénszinttől függően.
 
Hasonlóképpen, tachypnea esetén – ez a gyors, sekélyes légzés; percenként 23 lélegzetvétel – a beszállított betegeknél a halálozási kockázat 1,9–3,2-szerese volt a normál légzéssel rendelkezőkéhez képest.
 
Szinte minden, hipoxémiában és tachypnea-ben szenvedő betegnek kiegészítő oxigénre volt szüksége, amely gyulladáscsökkentő glükokortikoidokkal kombinálva sikeresen kezelni tudja az akut koronavírus-eseteket.
 
Eltekintve azonban a fenti mérőszámok figyelésétől, azt sem szabad elfelejteni, hogy felelős viselkedéssel, maszkviseléssel, a tömeg kerülésével és vitaminokkal jelentős mértékben erősíthetjük immunitásunkat és sokat tehetünk azért, hogy ne kapjuk el a betegséget. A vakcina felvétele pedig elsődleges cél!
 
Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk figyelmen kívül a koronavírusra utaló jeleket: ilyen az állandó fejfájás, a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, fájdalmak, száraz köhögés, hasmenés, szag- és ízvesztés, légzési nehézség vagy légszomj, fájdalom vagy nyomás érzése a mellkasban, illetve a beszéd- és mozgásképesség veszítése. Azonnal forduljunk orvoshoz!
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.