2021. 05. 26. - 10:20

Súlyos koronavírus? - Hatékony előrejelző az ízvesztés fokozata

Súlyos koronavírus? - Hatékony előrejelző az ízvesztés fokozata

Azok az emberek, akiknek a fertőzés előtt gyengébbek az ízlelőbimbói, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba súlyos koronavírus miatt – állapították meg a kutatók.

A gyengébb ízlelőbimbókkal rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel igényelnek kórházi kezelést a koronavírus miatt és tapasztalnak tüneteket hosszabb időn át, mint az erősebb ízlelőkkel rendelkezők – derült ki egy új tanulmányból, melyet a JAMA Network Open közölt.
 
Ha valaki megfertőződött a koronavírussal és ízt nem érzőnek minősül, csaknem négyszer nagyobb eséllyel kerül kórházba, szemben azzal, aki ilyet nem tapasztal. Olvasd el: Top 5 állapot, amely súlyos koronavírus-fertőzéshez vezethet
 
Ugyanezek az emberek érzékelnek tüneteket átlagosan több mint 3 hétig, összehasonlítva őket azokkal, akiknek erősebb az ízérzékelésük – mutattak rá a Louisiana állambeli Baton Rouge szinusz- és orr-specialistái.
 
Nagyobb eséllyel kerül kórházba, akinek fokozott az ízvesztése?
Nagyobb eséllyel kerül kórházba, akinek fokozott az ízvesztése?
 
Dr. Henry P. Barham, a tanulmány társ-szerzője kiemelte, ezek az eredmények fontos következményekkel járnak. Annak tudatában ugyanis, hogy a legyengült ízlelőbimbókkal rendelkezők súlyosabb koronavírus-betegségre számíthatnak, jóval körültekintőbb döntéseket hozhatnak az orvosok.
 
Azok körében, akik elkapták a koronavírust, igencsak gyakori az ízlelés és a szaglás elvesztése. Ezek a tünetek a betegek 80 százalékánál jelentkeznek. Olvasd el: Életeket menthet a citokin-vihar előrejelző
 
Az új tanulmány azonban azt sugallja, hogy a fertőzés előtt is legyengült ízérzékkel rendelkező személyek fokozottan veszélyeztetettek lehetnek a megfertőződés és a súlyos betegség kialakulása szempontjából.
 
Vizsgálatukhoz több mint 1900 felnőttet teszteltek az ízlelőbimbókon jelen levő „keserű ízreceptorok" jelenlétével kapcsolatban. Ezek a nyelv felszínén lévő sejtek, amelyek az ízlelőbimbók képességét befolyásolják a keserű vagy erős ízek érzékelésére. 
 
A szuperérzékelők fokozottabban reagálnak a keserű ízekre, a közepesek normális mértékben, az ízt nem érzőknél a reakció gyengébb.
 
A tanulmány résztvevői közül 266 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, 55-en kerültek kórházba. Az ízt nem érzékelők azonban 10-szer nagyobb eséllyel lettek fertőzöttek és négyszer nagyobb valószínűséggel szorultak kórházi ellátásra.
 
Az eredmények alapján a keserű ízreceptor fertőzés előtti kitettsége előre jelzi a betegség súlyosságát – összegezte felfedezéseiket Barham.
 
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.