2021. 05. 03. - 10:20

Top 5 állapot, amely súlyos koronavírus-fertőzéshez vezethet

Top 5 állapot, amely súlyos koronavírus-fertőzéshez vezethet

A koronavírus fertőzés nem válogat, ugyanakkor a betegség súlyossága személyenként változó. Bizonyos emberek jobban ki vannak téve a komoly fertőzésnek. Kik ezek?

Mint az már nem titok, egyes embereket rosszabbul érinthet a koronavírus, mint másokat. A megbetegedés súlyossága függ attól, hogy fennáll-e eleve valamilyen egészségügyi állapot az illetőnél.
 
Íme az 5 legjellemzőbb, amely esetén a koronavírus komoly következményekkel járhat.
 
1.Túlsúly: az elhízás lényegesen növeli a fertőzés rosszabb alakulásának kockázatát. Erre egy új tanulmány is rávilágított, melyet a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat közölt. Olvasd el: Életeket menthet a citokin-vihar előrejelző
 
Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a koronavírus súlyos szövődményeinek esélye akkor kezd el nőni, amikor a testtömeg-index (BMI) meghaladja a még egészségesnek számító 23 kg/m2-t. A BMI egy egységenkénti növekedésével a kórházi kezelés kockázata 5 százalékkal, az intenzív osztályon történő kezelés rizikója pedig 10 százalékkal nő.
 
Egyes embereknél nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos Covid-19 szövődmények
Egyes embereknél nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos Covid-19 szövődmények
 
2.Túlzott soványság: azok az emberek is nagyobb veszélynek vannak kitéve a koronavírus szempontjából, akiknek 18,5 kg/m2 alatti a testtömeg-indexük. A fenti tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy az alacsony súly a kórházi kezelés és a halálozás magasabb arányával társul.
 
3.Diabétesz: számos tanulmány mutatta ki, hogy cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő súlyosabb tünetek és szövődmények koronavírus esetén. Szívbetegség vagy más, diabétesszel járó állapot tovább ronthatja a Covid-19 súlyosságát. Nagyon fontos tehát a cukorbetegség megfelelő kezelés, kordában tartása, hogy a súlyos fertőzés kockázatát csökkentsük. Olvasd el: Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya? 
 
4.Várandósság: szakemberek szerint a terhesség komoly kockázati tényezőnek számít a koronavírus súlyosságát illetően.
 
Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) vizsgálatának előzetes eredményei szerint azok a terhes nők, akik súlyos Covid-19 tüneteket tapasztaltak, nagyobb eséllyel szültek császármetszéssel, nagyobb valószínűséggel fordult elő náluk szülés utáni vérzés, illetve a terhesség és a koraszülés hipertóniás rendellenességeinek kockázata is fennállt.
 
5.Rákos kezelés: egy tanulmány szerint, amelyet az EBioMedicine közölt, a rákkezelésen áteső gyermekek és a fiatal felnőttek nagyobb eséllyel tapasztaltak elhúzódó koronavírus-tüneteket. Hónapokig pozitív volt a tesztjük, sérült immunrendszerük miatt.
 
Egy korábbi tanulmány, amely az International Journal of Clinical Oncology szaklapban jelent meg, arra is rámutatott: súlyosabb Covid-19 fertőzést és lényegesen magasabb halálozás jellemző a rákos betegeknél, mint az egészséges embereknél.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.