2021. 04. 21. - 10:35

Koronavírus - Életeket menthet a verejtékérzékelő citokin vihar-előrejelző

Koronavírus - Életeket menthet a verejtékérzékelő citokin vihar-előrejelző

A citokin-vihar korai előrejelzése hozzájárulhat a koronavírusos páciensek megmentéséhez – az új verejtékérzékelő ígéretes segítséget nyújthat az orvosoknak.

A koronavírus kapcsán már hallattunk a citokin-viharról, mely sajnos számos esetben a betegek halálát okozza. A probléma korai előrejelzése segíthet az orvosoknak e páciensek megmentésében – egy új verejtékérzékelő formájában.
 
Az eszközt a Dallas-i Texasi Egyetem kutatói fejlesztették ki. A verejtékérzékelő korai figyelmeztető rendszerként működik, előre jelzi a fenyegető citokinvihar közeledtét, amely a gyulladáscsökkentő immunfehérjék fellendülését jelenti. Így az orvosok felkészülhetnek a veszélyre és megmenthetik a beteg életét.
 
A szakemberek már korábban felfedezték, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél kialakul a citokin-vihar, a halálos kimenetel esélye igen nagy. Ez a jelenség azonban más betegségeknél is megfigyelhető, például az influenzánál. Olvasd el: Lassíthatja a koronavírus terjedését egy bizonyos fehérje hiánya?
 
Előre jelzi a citokin vihar közeledtét egy új verejtékérzékelő - számos beteget megmenthet
Előre jelzi a citokin vihar közeledtét egy új verejtékérzékelő - számos beteget megmenthet
 
A kutatás eredményeit az Amerikai Kémiai Tanács tavaszi ülésén ismertették. A szakemberek szerint most, a koronavírussal összefüggésben igencsak előnyös a gyulladásgátló citokinek megfigyelése, mert így a betegek kezelése idejében lehetővé válik – még mielőtt a tünetek megjelennek.
 
Rendkívül érzékeny módszert fejlesztettek ki a citokinszint mérésére – s ehhez csak igen kis mennyiségű, passzív izzadságmennyiség szükséges.
 
Az SWEATSENSER Dx elnevezésű új szenzor kifejlesztéséhez a kutatócsoport antitestekkel ellátott szenzorcsíkokat készített hét gyulladásgátló fehérje ellen: ezek az interleukin-6 (IL-6), IL-8, tumor necrosis factor-I (TNF-I), TNF kapcsolatos apoptózis-indukáló ligandum, IL-10, interferon-I által indukált protein-10 és a C-reaktív fehérje. Olvasd el: Tünetmentes koronavírusosokat azonosíthat a mesterséges intelligencia
 
A csíkokat a készülékbe helyezték, majd a megfigyelési vizsgálat során 6 egészséges és 5 influenzás emberen tesztelték őket. A betegek közül kettőnél emelkedett citokinszintet állapítottak meg, és a passzív verejtékben lévő citokinek minden résztvevőnél korreláltak a szérumban lévő azonos fehérjék szintjével.
 
A SWEATSENSER Dx elég érzékeny volt a citokinek mérésére, még gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedő betegeknél is – ők ugyanis a citokineket alacsony pikogramm/milliliter koncentráció tartományban választják ki.
 
Az eszköz akár 168 órán keresztül képes volt követni a citokinszintet, mielőtt ki kellett cserélni az érzékelőcsíkot - közölték a kutatók.
 
A klinikai vizsgálatok várhatóan hamarosan kezdetüket veszik. A kutatócsoport most azt tervezi, kipróbálja a citokin-szenzort légúti fertőzésekben szenvedő betegeknél.
 
A koronavírusos tesztek egyelőre kihívást jelentenek, mert az egészségügyi dolgozók túlságosan túlterheltek ahhoz, hogy kísérletekkel foglalkozzanak. Az eszközt azonban minden légúti fertőzés szempontjából tesztelni fogják - a betegség kiváltó tényezője ugyanis nem számít, a lényeg az, mi történik a citokinekkel.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.