2021. 09. 27. - 10:30

Kevés idő a szabadban? – Rosszabb életminőség

Kevés idő a szabadban? – Rosszabb életminőség

A szabadban töltött idő hiánya nagy eséllyel befolyásolja az alvást és az életminőséget járvány idején – hívták fel a figyelmet a kutatók.

Nagy valószínűséggel hatással van az életminőségre és a kielégítő pihenésre a kevés szabadban töltött idő.
 
Világszerte nagyjából a felnőttek fele tapasztalta életminősége romlását 2020-ban, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó szigorítások, lezárások alatt – áll a Journal of Sleep Research szaklapban megjelentetett tanulmányban.
 
Mi több, a válaszadók több mint egyharmada rosszabb alvásról számolt be a korlátozások idején, amikor az iskolák és vállalkozások a világ számos részén hónapokra bezártak.
 
A kutatás arra is rámutatott: a lezárások a válaszadók több mint kétharmadánál mérsékelték a munka-produktivitást, s több mint a felüknél csökkent a fizikai aktivitás is. Olvasd el: A kevés alvás a gyerekek mentális egészségét is veszélyezteti
 
Minél kevesebb időt töltünk a szabadban, annál nagyobb az életminőség-romlás
Minél kevesebb időt töltünk a szabadban, annál nagyobb az életminőség-romlás
 
Ezek a csökkenések egybeestek azzal, hogy 60 százalékkal mérséklődött a kültéri napfény, amely az embereket érte, s ezzel párhuzamosan a készülékek használata növekedett, mivel az emberek többnyire az otthonaikhoz voltak kötve - írták a kutatók.
 
Korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták egymással a napfénynek való kitettség csökkenését és a rosszabb minőségű alvást: a pihenés ideje kevesebb volt, minősége szintén.
 
„Az alvási szokásokban bekövetkezett változások valószínűleg megzavarták a felmérésben résztvevők életének egyéb aspektusait is - mondta a tanulmány társszerzője, Maria Korman, a ciszjordániai Ariel Egyetem munkaterápiás tanszékének munkatársa. – A napfény segíti elő az éberséget, a hangulatot, az életerőt, a kognitív funkciókat, emellett szabályozza a biológiai óránkat is. A szabadban töltött idő korlátozása tehát negatívan befolyásolja a pszichés és fizikai egészséget”.
 
Amikor 2020 márciusában a koronavírus-járvány világszerte elterjedt, számos ország vezetett be korlátozásokat, hogy a fertőzést megállítsa. Olvasd el: A túl sok éjszakai fény növeli a pajzsmirigyrák esélyét?
 
Korman és kollégáinak megállapításai felméréseken alapultak, melyekben 40 ország - köztük az Egyesült Államok – vett részt, s közel 12 ezer felnőtt válaszolt a kérdőívekre.
 
A kutatók az alanyokat 2020 áprilisában és májusában, a járvány és az azzal összefüggő lezárások csúcsán kérdezték meg.
 
Úgy vélik, az alvás- és teljesítményromlásokat számos esetben csökkenteni lehetett volna, ha biztonságos körülmények között több időt töltenek az emberek a szabad levegőn.
 
A jó közérzet érdekében igen hatékony stratégia a nappali fény fokozása a társadalmi korlátozások során is – hívta fel a figyelmet Maria Korman.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.