2021. 03. 01. - 10:35

Kevesebb mint 55 perc alatt is diagnosztizálható a koronavírus?

Kevesebb mint 55 perc alatt is diagnosztizálható a koronavírus?

Létezik egy új módszer, amely kevesebb mint egy óra alatt diagnosztizálhatja a koronavírust. Indiai kutatók folyamodtak hozzá a megbetegedések számának emelkedése miatt.

Az indiai Covid-19 esetek hirtelen megugrása miatt álltak elő a kutatók egy új eszközzel, amely kevesebb mint egy óra alatt képes felismerni a koronavírust.
 
Ennek köszönhetően nem szükséges kórházba menni és várakozni. A szakemberek egy bélyegméretű chipet fejlesztettek ki, mely mindössze 55 perc alatt segít a Covid-19 diagnosztizálásában. A módszer programozott mágneses nanogyöngyöket és diagnosztikai eszközt tartalmaz, mely csatlakoztató mobiltelefonhoz. Olvasd el: Azonosítja a tüdőben a vírust a mesterséges intelligencia
 
Ha ezt a chipet egy plug-in potenciométerrel párosítják, képes a pozitív diagnózis elérésére.
 
A kutatók szerint az eszközben az a legjobb, hogy nem igényel laboratóriumot. A teljes teszt elvégezhető, s így az eredmények előállíthatók azon a helyen, ahol a tesztelés zajlik - legyen az klinika, egy kijelölt helyszín vagy akár a gyógyszertár. A rendszer könnyen mozdítható és egyszerű használni.
 
Alig egy óra alatt kimutatható a koronavírus egy új eszközzel
Alig egy óra alatt kimutatható a koronavírus egy új eszközzel
 
Hogyan működik?
 
A bélyeg nagyságú mikrofluidikus chip a SARS-CoV-2 nukleokapszid (N) fehérje koncentrációját méri a vérszérumban – szokásos, ujjbegyből vett vér alapján.
 
A nanogyöngyök a chipben lévő SARS-CoV-2 N fehérjéhez kapcsolódnak, a koronavírus biomarkeréhez, s azt egy elektrokémiai érzékelőhöz szállítják, amely percnyi mennyiségű biomarkert érzékel.
 
A folyamat a kutatók szerint leegyszerűsíti a minták kezelését a Covid-19 diagnosztizálásához, különösen a jelenleg széles körben használt, laboratóriumi elemzésre is szoruló, tampon alapú PCR-vizsgálatokhoz képest.
 
A tanulmány során a kutatócsoport elővette a meglévő bioszenzoros eszközöket, s ötvözte azt saját tapasztalataival az egyszerű diagnosztika kidolgozásában - mint amilyen például a malária diagnosztizálására tavaly bevezetett mikrotűs tapasz. Olvasd el: Koronavírus-teszteléshez használt mesterséges intelligenciát Izrael
 
Az új eszköz egy kissé összetettebb azonosítási sémát használ, ám rövid idő alatt pontos, kvantitatív eredményekkel szolgál.
 
Teszteléséhez a labor egészséges, illetve Covid-19 pozitív emberek adományozott szérummintáit alkalmazta.
 
Kiderítették: az optimális időmennyiség 55 perc volt arra, hogy a mikrochip a SARS-CoV-2 N fehérjét olyan koncentrációban érzékelje, amely akár 50 pikogramm (gramm milliomod része) / milliliter a teljes szérumban.
 
Mi több: a mikrochip még alacsonyabb koncentrációban, 10 pikogramm/milliliter mellett is képes volt kimutatni 25 perc alatt az N-fehérjét, a szérum ötszörös hígításával – tették hozzá a szakemberek.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.