2020. 08. 17. - 09:40

Koronavírus-teszteléshez használ mesterséges intelligenciát Izrael

Koronavírus-teszteléshez használ mesterséges intelligenciát Izrael

Hatékony és gyors – még egy másodperc sem szükséges annak az új tesztnek a koronavírus kimutatására, amelynek jelenleg végzik a klinikai vizsgálatát Izraelben.

Az új koronavírus idején, mely jelenleg is számos áldozatot követel a világon, rendkívül fontos a gyors reagálás és a hatékony tesztelés. Olvasd el: Okos tapasz azonosíthatja a koronavírust?
 
Ebben nyújthat most segítséget az a nyálteszt, mely kevesebb mint 1 másodperc alatt mutatja ki az eredményt. Klinikai vizsgálata most zajlik Izraelben, a Sheba Egészségügyi Központban.
 
Eli Schwartz, a vizsgálat vezetője elmondta, a teszt úgy működik, hogy a betegeknek sós oldatot adnak, mellyel gargalizálniuk kell, majd egy fiolába köpni.
 
Az új koronavírus-tesztelő módszert mesterséges intelligencia segíti
Az új koronavírus-tesztelő módszert mesterséges intelligencia segíti
 
A mintát ezt követően megvilágítják egy kisméretű eszközzel, s a reakció elárulja, van-e a szervezetben koronavírus, vagy teljesen egészséges az illető.
 
Schwartz hozzátette: mivel gépi tanulást használnak, egyre pontosabbá is válik a technika. A nyáltesztet egyébként igen egyszerű alkalmazni, könnyebb, mint korábban az ún. PCR-tesztet. Olvasd el: Megjósolja a mesterséges intelligencia, ki lesz a legbetegebb
 
Komfortosabb a használata és kevésbé is költséges, mint a többi módszer, vagyis eddig elmondható, hogy igen ígéretesnek tűnik.
 
Ahogyan az előzetes klinikai vizsgálat is az volt: több száz beteget vontak be, s a mesterséges intelligenciával működő eszköz 95 százalékban sikerrel mutatta ki a koronavírust a pácienseknél.
 
A tesztet a közeljövőben piacra is dobhatják: az eszközt a Newsight Imaging – szintén izraeli cég – fejlesztette, s közösen tennék azt elérhetővé mindenki számára a Tel-Aviv melletti egészségügyi központtal. Ennek ideje nincs is messze, mivel már csak a hatóság engedélyére várnak.
 
A teszt egyébként valóban nem drága: még negyed dollárba sem kerül, ami nagyjából 70 forintnak felel meg, ám az eszközt sem kínálják majd a tervek szerint 200 dollárt meghaladó összegért.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.