2020. 12. 21. - 10:35

Kiderült: a levegőszennyezés veseproblémákat is okozhat

Kiderült: a levegőszennyezés veseproblémákat is okozhat

Az már régóta nem újdonság, hogy légszennyezés apró részecskéi igen előnytelen hatást gyakorolnak az emberi egészségre, hozzájárulva a szív- és tüdőbetegséghez. Ám most kiderült, a vesék is veszélyben lehetnek.

A kutatók régóta tisztában vannak azzal, hogy a levegőszennyezés az egészségre igen rossz hatást gyakorol – növeli a szív- és tüdőbetegség kialakulásának esélyét. Ám egy új tanulmány most rámutatott: emelheti a krónikus vesebetegség kockázatát is.
 
A kínai Pekingi Egyetem világított rá, hogy a légszennyezés finom részecskéiből eredő kockázat jelentősen nagyobb a városi területeken, valamint magasabb a férfiak, a fiatalok, illetve azok körében, akiknek nincsenek egyéb egészségügyi problémáik. Olvasd el: A szennyezett levegő növeli a testsúlyt?
 
Nagyobb a levegő szennyezettsége Kínában, mint ami elfogadható lenne
Nagyobb a levegő szennyezettsége Kínában, mint ami elfogadható lenne
 
A kutatók több mint 47 ezer felnőtt adatait elemezték felméréseken keresztül, s műhold-alapú információk alapján becsülték meg az egyes lakóhelyek 2 éves légszennyezettségének szintjét. Olvasd el: Mesterséges intelligencia-alapú közlekedési lámpákkal küzdenének a légszennyezés ellen Angliában
 
Kiderült, hogy a résztvevők 10,8 százalékánál kialakult a krónikus vesebetegség. Minden 10 mikrogramm/köbméteres finom mikrorészecske-szint emelkedés 1,3-szor nagyobb valószínűséggel növelte a betegség esélyét.
 
„Noha a környezet levegőjének minősége az elmúlt öt évben jelentősen javult Kínában, az éves részecske-szint koncentráció meghaladja azt az értéket, amelyet az Egészségügyi Világszervezet még elfogadhatónak tart” - mondta dr. Luxia Zhang, a tanulmány szerzője.
 
Az eredmények kellő bizonyítékkal szolgálnak a döntéshozók és a közegészségügyi tisztviselők számára is, hogy szigorúbb levegőminőség-ellenőrzési intézkedéseket vessenek be, s megvédjék az emberek veséjének egészségét.
 
A kínai tanulmányt a Journal of the American Society of Nephrology közölte.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.